Vádat emelt az ügyészség a kuncsaftokat megkárosító autókereskedő ellen

2016. október 20. csütörtök 09:30

Vádat emelt az ügyészség a kuncsaftokat megkárosító autókereskedő ellen

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy pécsi autókereskedő ellen, aki 2013. szeptembere és 2016. májusa között 10 ügyfelét károsította meg, és ezzel csaknem négymillió forint kárt okozott.

A pécsi férfi 2005. óta egyéni vállalkozóként értékesített gépkocsikat a telephelyén, anyagi helyzete azonban megromlott, 2012-ben végrehajtási eljárást is indított ellene az adóhatóság vám- és adótartozásai miatt.

2013. szeptemberétől kezdődően az autókereskedő több esetben eltulajdonította, felélte azokat az összegeket, amelyeket a vevőktől vett át az általuk megvásárolni kívánt gépjárművek vételárának előlegeként, illetve amit a vevők a gépkocsik javíttatására, vizsgáztatására, átíratására adtak át.

A kereskedő a vevőket megtévesztette, mivel már az előleg, illetve az egyéb összegek átvételekor sem állt szándékában a gépkocsik eladása, vagy az azokkal kapcsolatos ügyintézés, célja kizárólag az volt, hogy az ügyfelek pénzét megszerezze.

Az autókereskedő a vevők pénzének eltulajdonítása mellett okirat-hamisítást is elkövetett, mivel több gépkocsi átíratása során hamis adásvételi szerződést használt fel, melyeken a vevők nevét aláhamisította annak érdekében, hogy a javításra vagy értékesítés, illetve átíratás érdekében rábízott gépkocsikat értékesíteni tudja, ezzel pénzhez jusson.

A férfi három év alatt 10 ügyfelét károsította meg, és ezzel közel négymillió forint kárt okozott. A cselekményével csalást, sikkasztást, valamint közokirat-hamisítást valósított meg, melyek közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés.

Forrás: Pécsi Járási Ügyészség