Vádat emelt az ügyészség a komlói gázrobbanás vélt felelőse ellen

2015. október 05. hétfő 08:51

A Komlói Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy komlói férfi ellen, akinek foglalkozási szabályszegései miatt egy személy súlyos sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség közlése szerint a vádlott egy komlói vízszolgáltató cég alkalmazottjaként dolgozott, feladati közé tartozott többek között az ivóvízhálózat nyomvonalának folyamatos karbantartása, valamint a kapcsolattartás a működési területen lévő közüzemi szolgáltatókkal.

2014 októberében a városban kialakult folyamatos csőtörések miatt sor került a vízvezetékrendszer közút alatti szakaszának kicserélésére.

A vádlott a vezeték kibontására és cseréjére vonatkozó munkafolyamatok elvégzése végett eligazítást tartott beosztottjainak és meghatározta az adott útszakasz alatt lévő hibás csővezeték feltárását és cseréhez történő előkészítését. Ezt megelőzően azonban nem kezdeményezett egyeztetést a gázszolgáltató céggel, így nem volt tudomása arról, hogy a kijelölt területen a földben gázvezeték található, erről nem tájékoztatta a munkát végző személyeket.

Az eligazítás után a beosztottai megkezdték az aszfalt felvágását, réselését, melynek során a munkagép markolója a földben húzódó gázvezetéket elvágta, és ömleni kezdett a gáz.

Amikor ezt az egyik dolgozó észrevette, megpróbálta a gázvezetéket elzárni, azonban a kiömlő gáz begyulladt, majd robbanás következett be.

A beleset során a munkát végző egyik beosztott súlyos égési sérüléseket szenvedett. A robbanásban a munkagép kiégett, ezzel közel 12 millió forintos kár keletkezett.

A vádlott több foglalkozási szabályt megszegett, melyek a baleset bekövetkezéséhez vezettek, ezért cselekménye a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megállapítására alkalmas.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség