Útban van Pécs a legolcsóbb város felé

2015. január 22. csütörtök 11:10

Útban van Pécs a legolcsóbb város felé

Jelentősen átalakítottuk, lényegesen polgárbarátabbá tettük a pécsi közszolgáltató cégeket és kordában tartottuk a díjakat az elmúlt években. Nem értünk a munka végére, a célom ugyanis az, hogy a Pécs a legolcsóbban élhető 5 magyar nagyváros közé kerüljön - jelentette be Páva Zsolt.

Több mint 4 milliárd, azaz 4000 millió forinttal sikerült csökkenteni a városi cégek adósságát az elmúlt időszakban úgy, hogy eközben a cégeknél jelentős - összességében sok milliárdos - fejlesztéseket hajtottak végre: például a buszcsere programtól kezdve, a távfűtés fejlesztésén át a hulladékgazdálkodás mintaprogramjáig.

A polgármester szerint, ha valaki tanulmányozza az egyes közszolgáltató cégek díjait, akkor láthatja, hogy az elmúlt években Pécs sikerrel tudta megállítani az addigi automatikus ár- és díjemeléseket.

- A lakossági elégedettség mérések, amelyeket minden évben elkészítünk, azt mutatják, hogy egyre inkább javul a pécsi szolgáltatók megítélése, a pécsiek egyre inkább elégedettek az elvégezett munkával és a szolgáltatások minőségével. Nekünk ez a legfontosabb mérőszám, ez volt a célunk akkor is, amikor átalakítottuk a városi közszolgáltatókat - mondta Pécs polgármestere.

Páva Zsolt hangsúlyozta, ezzel együtt komoly elvárás volt a cégvezetők felé, hogy a korábbi években felhalmozott adósságot is törlesszék, de úgy, hogy ennek költségeit nem hárítják át a pécsiekre, azaz nem a pécsiekkel fizettetik meg a hitelek törlesztőrészeleteit.

- Egyrészt azzal, hogy visszaszereztük a közszolgáltatásokat, másrészt a cégek átszervezésével tudtuk mindezeket elérni, vagyis ma már sokkal olcsóbban és hatékonyabban működnek a város cégei, mint évekkel ezelőtt. Emellett a kormány rezsicsökkentést szorgalmazó politikája is segítségünkre volt ebben a feladatban - magyarázza Páva Zsolt.

A polgármester hangsúlyozta, komoly feladatok várnak a pécsi cégvezetőkre a következő években is, mert Pécs azt a célt tűzte ki, hogy az 5 legolcsóbban élhető magyar nagyváros közé kerüljön.

- A legdrágábban élhető városok közül sikerült a középmezőny aljába kerülni az elmúlt négy évben, de azt szeretnénk, hogy még olcsóbban élhető város legyen Pécs. Ezért a következő évek legfontosabb feladata, hogy úgy folytassuk a cégek átszervezését, hogy ennek a célnak képesek legyenek megfelelni, a szolgáltatások színvonala pedig továbbra sem csökkenhet, sőt - jelentette ki Páva.

A polgármester közölte, a cégek átszervezése már folyik, várhatóan az év végére egy teljesen megújult struktúrában és szervezettel működnek majd a városi társaságok.

Forrás: Pécs MJV Polgármesteri Hivatal