Ünnepi programok: összefoglalónk Pécsről és Baranyából

2011. október 22. szombat 21:47

Ünnepi programok: összefoglalónk Pécsről és Baranyából

Az 1956-os forradalom és szabadságharc jeles napjára, október 23-ra idén emlékezhetünk ötvenötödik alkalommal. Pécsett és a környező városokban ennek apropóján a már megszokott koszorúzási ceremóniák mellett más érdekességek is várhatóak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon lapunkat arról tájékoztatták, hogy megyei vonatkozásban szám szerint nyolc ünnepi megemlékezésről kaptak bejelentést. A rendezvények egy része szokványosnak minősül, másik része pedig a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik. Utóbbiakkal kapcsolatban csak annyit árultak el, hogy „a rendőrség elegendő erővel és eszközzel rendelkezik a rendezvények zavartalan lefolytatásának biztosításához."

Pécs vezetői és az 1956-os szervezetek képviselői az emlékezés virágainak elhelyezésével róják le tiszteletüket a 48-as téren lévő '56-os emlékműnél október 23-án, vasárnap délelőtt fél tizenegykor.

Este hét órakor az önkormányzat programjaként „térinstallációba" burkolódzik a Hunyadi úti alagút, rendhagyó módon kísérve az emlékezés pillanatait. Búcsúzóul egy-egy szál égő gyertyát szánnak az „utca kövére."

A Jobbik ez alkalomból Szegedi Csanád európai parlamenti képviselőt hozta el városunkba -de már két nappal az ünnep előtt, vagyis október 21-én, pénteken. Délután öt órától az Aradi vértanúk útja melletti kopjafánál tartottak megemlékezést, majd az Iparosház nagytermében lehetett részt venni lakossági fórumukon, melyen Szegedi Csanád beszélt.

Az ünnephez fűződő pécsi forgalomkorlátozások

A Biokom híradása szerint az alábbi helyszínen és időpontokban várhatók forgalomkorátozások Pécsett:
Az Alagútnál (Kálvária u.) szombat délután hat órától vasárnap hajnali ötig és
vasárnap hajnali öttől délután négyig félpályás útlezárás. Vasárnap délután négytől éjfélig teljes útlezárás.



Mohács október 21-én a Magyar Köztársaság létrejöttének 22. évfordulóját vonta össze az '56-os megemlékezéssel, melynek keretében az újmohácsi Völgyesi Jenő Iskola tornatermét is felavatták.
 
Komlón 23-án fél tízkor kezdődik a szentmise a Római Katolikus templomban. Háromnegyed tizenegykor a Komlói Színházban: "Zeng az ének - a forradalom gyerekszemmel" címmel a Szilvási Általános Iskola Irodalmi színpadának műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Köszöntőt mond: Tóth Ferenc, Liszt-díjas karnagy, zenetanár. A műsor után a résztvevők a Városház térre vonulnak.

Délben a Városház téri 56-os emlékkőnél lesz a koszorúzási ünnepség. Ünnepi beszédet Polics József országgyűlési képviselő, polgármester mond. Közreműködik a Bányász Fúvószenekar és karnagya Keserű Árpád. A koszorúzás után a Polgármesteri Hivatalnál megemlékezést tartanak a komlói Forradalmi Munkástanács emléktáblájánál.

Siklóson vasárnap egy hagyományos ünnepi megemlékezésen vehetnek részt a lakosok a római katolikus temető emlékművénél, a ráhangolódás viszont semmiképpen nem volt hétköznapi. 22-én a siklósi Művelődési Házban tartják az ingyenes Rocktóberi Forradalom elnevezésű koncertrendezvényt, amely egyelőre még csak a névhasonlóság vonalán hozható kapcsolatba 1956-tal.  A szervező Matisa András elmondása szerint viszont csak idő szűke miatt nem tudták tető alá hozni tervezett, a forradalom témáját felölelő kiállítását, amelyet jövőre mindenképpen egybeköt majd a rock-esttel.

Szigetvár vasárnap diszkréten emlékezik, koszorúzás és a Dél-Zselic Zrínyi Miklós Gimnázium diákjainak műsora várja az '56-os emlékműhöz érkezőket este 6 órára.


Mácsadi A.