Újraindulhat a szénbányászat a Mecsekben, Vasason akár már idén is

2014. február 24. hétfő 11:33

Újraindulhat a szénbányászat a Mecsekben, Vasason akár már idén is

Nagy az érdeklődés a mecseki szénbányászat újraindítását illetően mind a helyi lakosok, mind pedig a vállalkozók részérül - derült ki Polics József szavaiból. Komló polgármestere hírportálunk megkeresésére ezt mondta, ha minden jól halad, Vasason akár már az idén elindulhat a munka.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a napokban újabb klaszter látott napvilágot: ezúttal a mecseki bányászat újraélesztése érdekében hívtak életre csoportosulást, melynek a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara mellett tizennyolc vállalkozás is tagja. Polics József, Komló polgármestere bizakodó a kezdeményezéssel kapcsolatban, szerinte ugyanis reális esély van a szénkitermelés újraindítására a térségünkben.

- Novemberben született az első olyan kormánydöntés, amely egyértelművé teszi, hogy a magyarországi szénbányászattal foglalkozni kell. Ennek egyik fontos eleme a komlói vájárképzés újraindítása, amely mára hivatalos, OKJ-s számmal rendelkező képzéssé vált - fogalmazott a képviselő, aki egyben a Mecseki Bányászati Klaszter egyik vezetője is.

Szerinte a pozitív folyamatok ezzel nem értek véget, várhatóan ugyanis hamarosan újabb kormányzati döntések születnek.

- Elsősorban a vasasi szénbánya újranyitása került előtérben, erre van a legkorábban reális esély. Nehezíti a helyzetünket, hogy Baranyában a bányabezárások után a vasasi és a karolinai területek egy részét leszámítva valamennyi bányaterületen visszaállították az eredeti állapotokat. Ez egyrészről természetesen pozitív, ám jelentősen megnöveli az újranyitás költségeit - mondta Polics József.

Számítások szerint a Mecsekben száz évre is elegendő szénvagyon pihen, így a klaszter tagjainak álláspontja szerint ezt nagy hiba lenne a föld alatt hagyni. A szén kitermelése több ezer munkahelyet jelenthetne.

- Egy bányász álláshely négy további munkahely létrejöttét is jelenti, így számításaink szerint háromezer és ötezer fő közötti foglalkoztatást jelenthet a mecseki bányászat újraindítása. Attól függően, hogy mekkora éves termelési kapacitásról beszélünk majd. Ennek köszönhetően a megye gazdasága új erőre kapna, nem csoda hát, hogy a lakosság részéről óriási az érdeklődés a bányanyitás ügyében - tudtuk meg.

Polics József szerint, ha minden jól halad, a vasasi külszíni munkálatok már ebben az esztendőben elkezdődhetnek, más mecseki területeken pedig öt-tíz éven belül indulhat a kitermelés.

Képünkön a Karolina-külfejtés látható. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva