Újragondolják, hogy nézzen ki Pécs keleti kapuja: előbb bontanak, aztán építenek

2016. április 27. szerda 15:44

Újragondolják, hogy nézzen ki Pécs keleti kapuja: előbb bontanak, aztán építenek

A közelmúltban elindított Schlauch-program részeként a Zsolnay Vilmos úton, a Balokánnyal szemben további négy lepusztult épület elbontását tervezi a város, amelyek helyén átjárható udvarokat, kerteket alakítanának ki, a terület későbbi hasznosításához pedig magánbefektetőket is várnak. A cél, hogy a Zsolnay Vilmos út érintett szakasza méltóvá váljon funkciója, a város keleti kapujának betöltésére. 

A Budapest irányából Pécsre érkezők számára meglehetősen lehangoló képet festenek a városról a Balokánnyal szemben „megcsodálható" épületek: a lelakott ingatlanok látványa különösen akkor szembeötlő, ha az idegen továbbhaladva megcsodálja a Kodály Központot és a Tudásközpontot. Nyilvánvaló, hogy ég és föld különbség.

Boulvard - egy régi terv

A probléma egyáltalán nem új keletű, korábban több ötlet is felvetődött a megoldására. A legnagyobb ívűt az EKF időszakában rajzolták fel, sajnos csak a tervezőasztalokra. Akkor az volt az elképzelés, hogy az átmenő forgalmat egy új, a vasút tengelyére szerveződő városszerkezeti tengelyen keresztül a Nagy Lajos király útra terelte volna, felszabadítva ezzel a Zsolnay Vilmos út területét a forgalom terheitől és megnyitva az utat egy gyalogosbarát „boulvard" kialakítása előtt. Ez azonban akkor, s azóta sem fért bele az éppen rendelkezésre álló keretbe.

Ezen az áldatlan állapoton kíván változtatni az önkormányzat a Sclauch-terv megvalósításával, amiről a legutóbbi közgyűlésen is tárgyaltak a képviselők.

A Girán János, Pécs alpolgármestere által készített előterjesztés abból a megállapításból indul ki, hogy a Zsolnay Vilmos út érintett részét gyalog, és - a parkolóhelyek hiánya miatt - kocsival sem leányálom megközelíteni, ahhoz pedig hogy ezen változtassanak, valamint hogy magánbefektetések révén újabb szolgáltatók jelenjenek meg, egyszerűen nincs elegendő hely.

Ezen első lépésben úgy változtatnak, hogy lebontják a Zsolnay V. út 7., 17., 23. 33. szám alatt található épületeket (az ott lakókat más bérleményekben helyezik el az ütemterv szerint az év végéig), s a helyükön átjárható udvarokat, belső kerteket alakítanak ki. 

Az előterjesztés feletti vita során Kunszt Márta a hogyan továbbról kérdezte Girán Jánost, Kővári János pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a lebontásra kijelölt házakban lakók költöztetést szociális munkásokkal, türelemmel kell végrehajtani. Hozzátette, lehet, hogy nem zöldterület kellene a szanált épületek helyén, hanem inkább az egyetemi funkciókat kellene erősíteni

Girán János válaszában úgy fogalmazott, a leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik". Azt mondta, még nincs hasznosítási terv a területekre, ezért maradhatnak zöldterületnek és közösségi funkciót betöltő tereknek, abban is bízva, hogy befektetők figyelmét is felkelti a terület.

Képünkön: az egyik lebontásra kijelölt épület.

 

 


M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc