Újra látogatható Pécs legendás patikamúzeuma, a Szerecsen Patika

2017. augusztus 02. szerda 16:24

Újra látogatható Pécs legendás patikamúzeuma, a Szerecsen Patika

Újabb állandó kiállítóhellyel bővül a Janus Pannonius Múzeum: augusztus 2-ától immár az intézmény működtetésében nyílik újra Pécs országos hírű patikamúzeuma az Apáca u. 1. szám alatt.

Ezen a helyszínen nyílt meg a város első nyilvános „apotékája" (a Szerecsen), amelyet 1697-ben alapított Seitz Nepomuk János „ad Aethiopem zum Mohren" néven (írja le Romváry Ferenc művészettörténész a „Tájak - korok - múzeumok kiskönyvtár" 408. számában). Több tulajdonosváltás után a Szerecsen Patika, a XIX. század közepén a Sipőcz-család birtokába került. Sipőcz István - akinek neve máig olvasható a patika bejárata feletti díszes homlokzaton - 1857-től lett tulajdonos. A helyiek gyakran azóta is Sipőcz Patikaként emlegetik a kultikus helyszínt, hiszen a családban a patikus mesterség tovább öröklődött. A gyógyszertár az elnevezését azonban a homlokzati falfülkében álldogáló szerecsen szoborról kapta, továbbá az üzlet belső terében (az egykori tárasztalok mellett) szintén egy szerecsen fiú vonzza magára a látogató figyelmét. 1950-ben a gyógyszertárakat - így a Szerecsent is - államosították, patikamúzeumként csak 1990-ben nyitották meg újra.

A Szerecsen Patika az 1990-es felújítás során két múzeumhelyiséggel bővült, amelyben a látogatók a gyógyszerészet- és orvoslástörténeti kiállításban sétálva különleges, míves megmunkálású gyógyszerkiadó üvegcséket, fából, fémből és kerámiából készült patikaedényeket, régi gyógyászati eszközöket és gyógyír recepteket egyaránt megtekinthetnek. További kuriózumként említhetők a mérlegek, amelyek még a régi mértékegységeket (font, lat stb.) veszik alapul, vagy az a kézi tekerésű tablettázógép, amely bár rendkívül kis termelékenységű volt, ám a végeredmény - a gyönyörű, formázott tabletta - kárpótolta a gyógyulásra váró beteget.

Az egykor patikaként működő belső tér szépen faragott tölgyfa neorokokó bútorzata a pécsi Hoffmann Károly műhelyében, míg a különleges bútorzat sokszínű virágmintás kerámia betétjei pedig a Zsolnay-gyárban készültek. A XIX. század végén készült bútorzatot 1990-ben Répay Gábor gyógyszerész és bútorrestaurátor újította fel. A betegforgalmi tér leglátványosabb eleme a Zsolnay Gyula szobrászművész által készített kecses formájú ivókút (1884).

Az augusztus 2-i megnyitón dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket. Elsőként dr. Őri László, Pécs alpolgármestere mondta el gondolatait. A politikus megköszönte a Janus Pannonius Múzeum, valamint a PTE Gyógyszerésztudományi Kar együttműködésében részvevők munkáját, amelynek eredményeként mától ismét látogatható a Szerecsen Patika Kiállítás. Őri László az ünnepségen bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy a Patika kerüljön be a Pécsi Értéktárba. Dr. Perjési Pál, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja szintén

örömének adott hangot, ecsetelve a két intézmény közötti együttműködés fontosságát reményét fejezte ki a sikeres működtetésében. Prof. Dr. Szabó László Gyula emeritus egyetemi tanár a Szerecsen Patika történetét elevenítette fel a helyszín szellemét és az elődök teljesítményét méltatva.

Az immár a Janus Pannonius Múzeum működtetett Szerecsen Patika Kiállítás (Pécs, Apáca u. 1.) 2017. augusztus 2-án 12.00 órától látogatható az alábbi keddtől szombatig 10 és 17 óra között. A belépőjegy felnőtteknek 500, a kedvezményekre jogosultaknak 250 forintba kerül.

EQM