Újra itt a madárinfluenza, de Baranyában még nincs fertőzés

2015. február 27. péntek 14:02

Újra itt a madárinfluenza, de Baranyában még nincs fertőzés

A Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága tájékoztatása szerint Békés megyében, egy füzesgyarmati kacsaállományban tapasztalt megemelkedett elhullás, valamint a megfigyelt klinikai tünetek alapján madárinfluenza gyanúja merült fel. A NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága által elvégzett laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét.

Az Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. Az egyedekben kimutatott szerotípus kapcsán eddig még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna, ezért az emberi fertőződés kockázata elhanyagolható.

A betegség terjedésének megakadályozása érdekében - a járványügyi előírásoknak megfelelően állami kártalanítás mellett - a füzesgyarmati gazdaság teljes állománya elpusztításra kerül. Emellett a szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A védőkörzetben és a 10 km sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások lépnek érvénybe.

A betegség hazai megjelenésével kapcsolatban a hatóság felhívta Baranya megye valamennyi baromfitartójának figyelmét a betegségre, és az állományaik fokozott ellenőrzésének fontosságára.

Mint közölték: ha az állományban a nagyobb arányú elhullás mutatkozik, feltétlenül jelezze a gazdálkodó az ellátó állatorvosának és a területileg illetékes Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalnak, aki megteszi a szükséges intézkedéseket.