Újra felerősödtek a félelmek, hogy elviszik Pécsről a Csontváry-anyagot

2014. augusztus 26. kedd 10:14

Újra felerősödtek a félelmek, hogy elviszik Pécsről a Csontváry-anyagot

Úgy tűnik, hogy a Csontváry-kiállítás Várkert Bazárba eredetileg augusztus végére tervezett megnyitója késedelmet szenved. Ami biztos, hogy a pécsi székhelyű Csontváry Múzeum képanyagából rendezik meg a vernisszázst. Ezzel kapcsolatosan ismét felerősödtek azok félelmek, amelyek szerint ez a világhírű tárlat fővárosba költöztetésének első lépése lesz. 

L. Simon László kormánybiztos még tavasszal jelentette be, hogy a megújuló Várkert Bazár egy nagyszabású Csontváry-kiállítással nyílik meg. Az eredetileg nyárra tervezett tárlatmegnyitó konkrét időpontjáról pillanatnyilag még nincs döntés, de az biztos, hogy a Janus Pannonius Múzeum égisze alá tartozó pécsi Csontváry Múzeum képanyagából választják ki azokat a festményeket, amelyeket hosszabb ideig fognak egy időszakos tárlat erejéig megcsodálhatni a látogatók.


A kiállítás kapcsán ismét hallani olyan híreszteléseket, amelyek szerint ez az első lépés a világhírű állomány Budapestre „költöztetésének". Magyar Attila, a JPM gazdasági igazgatója azonban határozottan cáfolja ezeket a pletykákat.

- A Várkert Bazár valóban Csontváry-kiállítással nyit, és mi adjuk az anyag jelentős részét. De nemrég hosszabbítottuk meg szerződésünket a Nemzeti Galériával, így biztosra mondhatom, hogy hosszú távon is Pécsen marad a kiállítás. Természetesen időszakosan elvihetnek máshová bizonyos festményeket, de az adott tárlat lezárultával azok visszakerülnek hozzánk.

A gazdasági igazgató hozzátette, a tárlatnak helyet adó épület az egyházmegye tulajdonában áll, a múzeum bérli a helyet.

- Keressük az együttműködést az egyházzal a felújítás alatt lévő alsó szint kulturális jellegű hasznosításával kapcsolatban - tette hozzá az intézményvezető.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva