Újabb taxis sztrájk? - A pécsi sofőrők fele fél, hogy lehúzhatja a rolót...

2014. november 18. kedd 23:01

Újabb taxis sztrájk? - A pécsi sofőrők fele fél, hogy lehúzhatja a rolót...

Alaposan átrendeződhet a pécsi taxis front (is), ha életbe lépnek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium asztalára került javaslatok. Kovács József, a Volán Taxi ügyvezetője érdeklődésünkre azt mondta, a szigorú előírásoknak a pécsiek többsége nem tudna eleget tenni, így nagyjából a taxisok fele felhagyhatna a szakmával. A cégvezető szerint sokan vannak a piacon, de nem ezen a módon kellene változtatásokat elérni.

Legfeljebb hétéves autóval, ötévente megújított engedéllyel és online mérővel róhatják ezentúl az utakat a taxisok, ha valóban előírássá válnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatai.

A pécsi szakmabeliek körében hatalmas felháborodást váltott ki a napvilágra került tervezet, ami - legalábbis az ő szemszögükből - érthető. 

A csökkenő, vagy jóindulattal is csak stagnáló kereslet mellett ugyanis jelentősen megugranának a költségeik.

- Abban az esetben, ha az eredetileg tervezett módosításokat elfogadják a képviselők, alaposan megváltozhat a mostani helyzet Pécsett. Számításaink szerint a taxisok negyven-ötven százaléka is felhagyhat jelenlegi munkájával - nyilatkozta hírportálunknak Kovács József, a Volán Taxi ügyvezetője.

Hozzátette ugyanakkor, a javaslat már puhult, a legújabb tervek szerint például az autókra vonatkozó hétéves határt tízre módosítanák.

- Tüntetésről vagy blokádról egyelőre nincs szó, hiszen még nem született döntés a változtatásokról. Egyelőre nagy a bizonytalanság, de az elmúlt években sajnos ehhez már hozzászokhattunk - fogalmazott.

Mindenesetre azt ő sem kétli, hogy változtatások kellenek.

- Hosszabb távon persze létszámstopra van szükség. A nyugat-európai példákból kiindulva százötven-százhatvan taxis elegendő lenne Pécsett a mostani közel háromszáz helyett. Ennyien tisztességesen meg tudnának élni a munkájukból - magyarázta, majd leszögezte: az átszervezéshez időt kell hagyni, a változást pedig nem úgy kell elérni, hogy ellehetetlenítik a taxisokat.

Képünk illusztráció.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva