Újabb lépések az aknamezőn: a teljes baranyai határszakaszon folytatják a mentesítést

2016. október 25. kedd 12:16

Újabb lépések az aknamezőn: a teljes baranyai határszakaszon folytatják a mentesítést

Ismét nekiveselkednek a baranyai horvát-magyar határszakasz aknamentesítésének: ezúttal a cél a teljes térség megtisztítása. A mintegy egymilliárd forintba kerülő beavatkozást horvát tűzszerészek végzik el, több összefüggő aknamezőt is rejthet még a föld. 

Bár a délszláv háborúknak már régen vége, a harcok emléke máig kísért a déli határvidéken: a közelben lakók gyakran most is robbanásokra riadnak, amikor rossz helyre lépő vadállatokat darabokra szaggatnak a földben rejtőző, alattomos robbanószerkezetek.

Sőt, előfordult az is, hogy - már békeidőben - emberek sérültek meg, amire sajnos a magyar oldalon is volt példa.

2011 és 2013 között a horvát magyar határszakasz 80 kilométer hosszú, Baranya megyei részét már mentesítették a szakemberek. Akkor a horvát oldalon 121, a magyaron 31 robbanószerkezetet és hadianyagot találtak. Akkor azonban csak a határvonal közvetlen közelét, két és fél méteres sávját vizsgálták át, most ezt a szakaszt bővítik, mindkét oldalon.

- Még vannak teljes, összefüggő aknamezők, ezeken a területeken fogunk most dolgozni" - ismertette Drazen Jakopec, a Horvát Aknamentesítési Központ vezetője a témáról tartott konferenciát Belistye városában hétfőn.

Az aknák és robbanószerek hatástalanítására 3,5 millió eurót (valamivel több mint egymilliárd forint) hagyott jóvá az Európai Unió a 2020-ig szóló kohéziós keretből. A kivitelezők a horvát aknamentesítő központ, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Duna-Dráva Nemzeti Park.

- A határzár a mi munkánkat nem befolyásolja, ugyanis a technikai eszközökkel végzett lőszermentesítés a határzártól, illetve a mellette lévő úttól a magyar terület felé hajtjuk végre - közölte Kalmár Ádám, a Baranya Megyei Rendőr Főkapitányság asszisztense.

Magyar oldalon Kölked, illetve Old térségében várható mentesítés. Mindkét terület a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Itt csaknem 40 "hadianyaggyanús" rész van.

A munkával 2018 májusáig kell végezniük a szakembereknek.

Képünkön: (archív) szúrobotos kézi aknakeresés Udvar térségében.

M. B.