Újabb kötet jelent meg a térség néptánchagyományairól

2016. október 25. kedd 09:31

Újabb kötet jelent meg a térség néptánchagyományairól

Hegyaljától Tótországig - e címmel jelent meg Balogh János és Gunszt Andrea újabb könyve, amely a Drávaszög és Szlavónia népszokásait és tánchagyományait mutatja be. A kötet bemutatója október 27-én 15 órakor lesz a JPM Néprajzi Múzeumban (Pécs, Rákóczi út 15.).

Balogh János és Gunszt Andrea a Baranyai Szólótáncfesztiválon találkoztak először, megismerkedtek egymás munkásságával. Kiderült, hogy kisebb tanulmányokat már mindketten írtak egy-egy területi egység tánchagyományairól, illetve -szokásairól. Azonnal eldöntötték, hogy közösen szerkesztenek egy olyan kötetet, amely táncoktatók munkáját segíti.

Így valósult meg - a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának kiadásában - a Tüzet viszek című hiánypótló kötet, amelyhez a Nemzeti Kulturális Alap biztosított támogatást. A könyv azonban nem csupán az eddig csak töredezetten, itt-ott fellelhető - a néptáncokra, táncos szokásokra és hagyományokra vonatkozó - ismeretek összegzése, szisztematikus rendszerezése, hanem rendkívül sok új ismeretet, kutatási eredményt, (újra)gondolkodásra ösztönző megállapításokat is tartalmaz.

Ennek folytatása a Hegyaljától Tótországig című könyv, amely a Drávaszög és Szlavónia 1850 és 1950 közötti népszokásait és tánchagyományait mutatja be. A kutató, összegző munka több mint egy évet vett igénybe, hiszen sokkal kevesebb összegyűjtött adat állt rendelkezésre, mint Baranya megye esetében. A kötet egyik legfontosabb forrásának - a korabeli filmes és 2015-ös friss gyűjtéseken túl - egy 1968-ban Szlavóniáról megjelent tanulmány tekinthető. (Berkes Eszter: A szlavóniai népsziget tánchagyományai. In: Tánctudományi Tanulmányok 1968).

A második kötet után a szerzők már készülnek a folytatásra: a trilógia záró része táncleírásokat és zenéket tartalmaz majd (kottákkal, szövegekkel), továbbá olyan helytörténeti adatokat, amelyek az első két könyvbe terjedelmi okokból nem fértek volna bele.

Forrás: JPM