Új szabadidő központot álmodnak a Szigeti tanyára - csak el ne lopják!

2014. november 28. péntek 16:08

Új szabadidő központot álmodnak a Szigeti tanyára - csak el ne lopják!

Talán kevesen tudnak róla, de Pécsett már évek óta működik extrém sport központ a Szigeti tanyán. A fenntartó civil egyesület nagyot álmodott, a tervek szerint a városlakókat megmozgató szabadidő parkot hoznának létre. Lukács Zoltán koordinátor szerint az önkormányzat pozitívan áll az elképzelésekhez, ám egyelőre a beruházáshoz nem áll rendelkezésre a szükséges 80 millió forint. A fejlesztések révén csökkenhetne a drasztikus méreteket öltött lopások száma is.

Immár hét éve, hogy megnyitotta kapuit a Pécsi Extrém Sport Központ a Megyeri felüljáróhoz közeli Szigeti tanyán. Ennyi idő pedig pont elég volt ahhoz, hogy a folyamatos karbantartás és a sok órányi társadalmi munka ellenére az ugratók és a különböző építmények erősen elhasznált állapotba kerüljenek.

Az állagromláshoz azonban nagyban hozzájárultak a tolvajok is.

- Sajnos errefelé gyakorlatilag minden mozgathatót ellopnak. Gyakran értetlenkedve állunk az esetek előtt, hiszen a szinte teljesen értéktelen dolgokat is meglovasítják - érzékeltette a helyzetet Lukács Zoltán, a parkot működtető Pécsi Extrémsport Egyesület koordinátora.

A lopásokra is megoldást jelenthet, ha megvalósul a civilek elképzelése park fejlesztésével kapcsolatban. Igaz, egyelőre a legfontosabb összetevő hiányzik: mintegy 80 millió forint.

- Egy körbekerített és kamerákkal, vagy biztonsági őrökkel védett közösségi szabadidő parkot szeretnénk létrehozni, ahol nem csak az extrém sportok kedvelői éreznék jól magukat. Ehhez a terület már rendelkezésünkre áll, nemrég ugyanis három hektárral bővült a park. Ami még hiányzik, az a fejlesztéshez szükséges forrás, az elképzeléseink teljes megvalósításához mintegy nyolcvanmillió forintra lenne szükség - mondta.

Ennyi pénzből megújulna és bővülnének az egyes helyeken már balesetveszélyessé vált ugratók, kiszolgáló épületeket emelnének, de egyéb sportpályákra vagy éppen pingpong asztalokra is futná.

Az egyesület pályázatok útján szeretne hozzájutni a pénzhez, ám egyelőre ilyen lehetőség nincs a láthatáron.

- Az önkormányzat egyetért az elképzeléseinkkel, hiszen a városfejlesztési koncepcióban is szerepel egy ilyen jellegű közösségi park létrehozása. A városi cégekkel közösen figyeljük a pályázati lehetőségeket - fogalmazott Lukács Zoltán.

Hozzátette: addig is minden erejükkel azon lesznek, hogy az extrém park az önkéntes munka révén a fiatalok találkozóhelye maradhasson.

Képünk a Szigeti tanyánál készült október végén.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva