Új műsor a belvárosban: hajléktalanok vették szárnyaik alá a pécsi galambokat

2017. február 09. csütörtök 09:55

Új műsor a belvárosban: hajléktalanok vették szárnyaik alá a pécsi galambokat

Pár hete új „szokást" vett fel néhány hajléktalan. A történelmi belvárosban rendszeresen nagy mennyiségű ételmaradékkal etetik a galambokat. Kenyérdarabok, kosz, guanó marad utánuk, utóbbi természetesen le is rakódik, jó vastagon. Minderre a közterület-felügyelők is felfigyeltek, akik - ígérik - intézkednek, ha szükségesnek látják. 

A városszerte ismert egyik hajléktalanhoz - aki tudomásunk szerint egyébként minden segítséget elutasított - órát lehet igazítani. Reggel nyolc előtt öt perccel megjelenik a Jókai téren, s tekintélyes mennyiségű ételmaradékkal teríti be a flasztert. A galambok már várják feltűnését, s persze azonnal le is csapnak az élelemre.

Az etetésre használt helyen, s persze a környékbeli házak párkányain, erkélyein, ahol a madarak tanyáznak, napról-napra gyűlik a kosz, a guanó, miegymás.

S mindez nemcsak a Jókai téren okoz gondot, hanem a belváros más részein, például a Szent István téren is, ahol egy másik hajléktalan követi kollégája példáját.

- Pécsett jelenleg sem központi, sem önkormányzati jogszabály nem tiltja a galambok etetését, mindez azonban nem jelenti azt, hogy mindezt következmények nélkül lehet végezni - válaszolták az önkormányzatnál kérdéseinkre.

A szabálysértésekről, a szabálysértésekről szóló törvény ugyanis rendelkezik a köztisztasági szabálysértésről, ennek értelmében többek között közterület beszennyezése esetén bírsággal lehet sújtani az elkövetőt.

Amennyiben tehát az etetéssel járó szennyezés mértéke a hivatalos személyek  mérlegelése szerint jelentős, köztisztasági szabálysértés miatt intézkedhetnek.

A közterület-felügyelet munkatársai tehát nem maga az etetés, hanem a köztisztasági szabálysértés miatt járnak el visszatérő jelleggel a belvárosban, amennyiben az etetés komolyabb szennyezéssel jár.

Bár a felügyelők helyszíni bírságot szabhatnak ki, nem céljuk a mindenáron való pénzbüntetés, ezért elsősorban szóbeli figyelmeztetést alkalmaznak és megkérik a maradékok összeszedésére az érintetteket.

Az elmúlt időszakban a felügyelet is tapasztalta, hogy hajléktalanok etették a galambokat, s szóbeli figyelmeztetésekre került sor. Jelenleg is fokozottan figyelik a jelenséget, s intézkednek, amennyiben szükséges, írta megkeresésünkre az önkormányzat.

Képünk a Szent István téren készült.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva