Új megállók, pénteki „különjáratok" - így változik a pécsi menetrend

2014. augusztus 21. csütörtök 10:56

Új megállók, pénteki „különjáratok

Összességében nem indul több helyi buszjárat szeptember elsejétől, az új menetrend tervezete szerint azonban egyes vonalak hossza nő, valamint sűrítik az éjjeli járatokat. Újdonság, hogy a 3-as, a 6-os és az egyes vonalán bevezethetik a pénteki menetrendet.  

 

Szeptember elsejétől, a tanév kezdetétől változik a helyi buszok menetrendje. Részben visszaáll az ebben az időszakban megszokott rend, azonban újdonságok is várhatók, ha a közgyűlés illetékes bizottsága elfogadja a tervezetet.

A Tüke Busz Zrt.-nél a Pécsi Újság.hu érdeklődésére elmondták, összességében nem indul majd több járat, viszont több busz hosszabb útvonalon közlekedhet. Az új menetrend kialakítását utasszámlálás előzte meg, valamint civil szervezetekkel is egyeztettek.

Az újdonságok közé tartozik, hogy a 20-as és 120-as Uránvárosból a Mecsek Áruház - Építők útja - Megyeri tér - Árkád, autóbusz-állomás - 48-as tér útvonalon közlekedik a Baromfifeldolgozó felé. A 20A a Főpályaudvarról az Árkád, autóbusz-állomás - 48-as tér útvonalon jár majd a műszakokhoz igazodva a Hőerőműig. Munkanapokon reggel egy járat a Baromfifeldolgozóig megy. 

A Haunihoz is gyorsabb az eljutás

Délután, valamint este a Fagyöngy utcáig közlekednek a 123Y és 124 es jelzésű buszok, ahonnan a 62-es vonalán térnek vissza a Kertvárosba. Így a reggeli időszakhoz hasonlóan 7-8 percenként indul más napszakokban is autóbusz a belvárosból. A Haunihoz a 130-as is sűrűbben jár majd, csúcsidőben húszpercenként hozza-viszi a dolgozókat, az új 155-össel pedig Gyárvárosból lehet az Ifjúság útra buszozni. 

Üszögpusztán már elkezdődött az autóbusz-forduló építésének előkészítése, ha megvan, a 20A járat vonalát meghosszabbítják Üszögig 20-as jelzéssel. A 21-es vonal jelenlegi formájában (Uránváros - Búza tér) megszűnik.

Fontos változásnak ígérkezik, hogy bevezetik a pénteki menetrendet a 3-as, a 6-os és az 1-es vonalán, péntekenként déltől sűrűbben járnak majd a buszok, így csökkenhet a zsúfoltság.

Új vonal lesz a 31-es, a Főpályaudvar - Vásárcsarnok - Barbakán - MTA-székház - Pálosok - Tettye útvonal. Új megállókat is kialakítanak a Kisszkókó dűlőnél, a Petőfi háznál és a Surányi Miklós úton, valamint a Csillagvirág és a Damjanich utcában.

A tervek között szerepel az éjszakai járatok sűrítése, ezek a buszok félóránként közlekednének. Az éjjel buszozni szándékozóknak jó hír, hogy a Malomvölgyi útról éjfél után tíz perccel induló 941-es járat igény esetén Nagyárpádig jár, a 0:15-kor induló 932-es szintén igény esetén a Tettyét, a Havihegyi utat és Bálicstetőt is érinti.

P. P. - P. Zs.