Új díszpolgárt is avatott Pécs a város napján, dr. Gyugyi Lászlót

2014. szeptember 01. hétfő 22:28

Új díszpolgárt is avatott Pécs a város napján, dr. Gyugyi Lászlót

Minden esztendőben szeptember első napján adják át a város kitüntetéseit. Ezúttal sem volt másként, a Pécsi Nemzeti Színházban ünnepi közgyűlés keretében köszöntötték hétfőn este a kitüntetetteket. Dr. Páva Zsolt polgármester ünnepi beszéde után került sor az idei elismerések átadására.

A Városháza Emlékérem kitüntetettje lett Krassó László újságíró, a Magyar Rádió egykori munkatársa, dr. Nagy Imre irodalomtudós, dr. Bércesi Ferenc a megyei kormányhivatal főigazgatója, és dr. Lomb Dénes orvos.

Pro Communitate Emlékéremben részesült Bátor Botond pálos tartományfőnök, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület, az Unicum Laude énekegyüttes tagjai, a Vasasi Szent Borbála Egyesület és Miseta Attila orvos professzor, a pécsi orvosi kar dékánja.

Pro Civitate Emlékéremet adtak át dr. Debreczeni László orvosnak, '56-os hősnek, dr. Font Márta történésznek, Rapp Imre volt futballkapusnak és Uhrik Dóra táncművésznek.

Pécs Díszpolgára idén dr. Gyugyi László (képünkön) műgyűjtő lett.

Gyugyi László Tamásiban született, az 56-os forradalom után az Egyesült Államokban telepedett le. Mérnökként több tucat szabadalom kifejlesztésében vett részt, életét eközben végigkísérte a Zsolnay-gyár alkotásai iráni vonzalom. A kilencvenes évek végére közel 600 darabos kollekciója a legnagyobb lett a világon. Úgy döntött, hogy a gyűjtemény Pécsen, a Zsolnay-negyedben lesz a legjobb helyen.

Fotó: Dittrich Éva