Új, bizalmi kapcsolatokat épít a Baranya Megyei Vállalkozó Központ

2017. január 30. hétfő 14:55

Új, bizalmi kapcsolatokat épít a Baranya Megyei Vállalkozó Központ

Új szolgáltatással, pályázatok írásával, teljes körű menedzselésével bővítette klasszikus vállalkozásfejlesztési tevékenységét a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Az újdonságról Pohl Marietta, a központ ügyvezető igazgatója számolt be.

- Annak érdekében, hogy zökkenőmentesen és a lehető legjobb hatékonysággal indíthassuk új profilunkat, nem a nulláról kezdünk, hanem egy sokéves gyakorlattal rendelkező, profi csapat kivásárlásával kezdtünk a munkába. Új üzletágunkat így máris remek referenciákkal, naprakész tudással és nagy tapasztalattal rendelkező munkatársakra alapozhatjuk. Ezzel is szeretnénk megfelelni annak a bizalomnak, amivel már nem csak a megyében, de a dél-dunántúli régióban működő kis- és középvállalkozók fordulhatnak felénk ügyeikben - mondta Pohl Marietta.

A bizalom meglétéről mi sem árulkodhat jobban, mint a következő számok: a Baranya Megyei Vállalkozói Központ 1991 óta áll a megye vállalkozóinak szolgálatában. Tevékenysége során eddig több mint 7 milliárd forint értékű mikrohitel sikeres kihelyezésében közreműködött a központ, ami jelenleg is több mint ezer mikrohiteles ügyféllel működik együtt.

- Célunk az, hogy minden olyan kis- és középvállalkozás, amelynek tervei, ötletei vannak, esetleg gondja akad a finanszírozással, hozzánk forduljon segítségért, közreműködésért. Kollégáink ingyenes tanácsadás keretében mérik fel a vállalkozás helyzetét, potenciáljait, és tesznek ajánlatot akár a tevékenység folytatásának formájára, az adózás módjára. Egy vállalkozás életében manapság kiemelt szerepe van a forrásteremtésnek, a kedvezményes hitelek elérésének, a vissza nem térítendő támogatások elnyerésének. Nos, az új üzletág indításával utóbbiban tudunk az eddigieknél is nagyobb, hatékonyabb segítséget nyújtani partnereink részére - foglalta össze a szándékot Pohl Marietta.

Az igazgató szerint ennek kulcsmomentuma a már említett bizalmi kapcsolat megléte, hiszen az eredményes együttműködés alapfeltétele az, hogy a vállalkozó nyitottsággal fogadja az új szolgáltatást, azon belül a tanácsadók segítségét. Ennek teremt jó helyszínt a Baranya Megyei Vállalkozói Központ inkubátorháza, ahol minden esetben fogadják az ügyfeleket.

Ami az elérhető pályázati forrásokat illeti, bizony aktuálisan van mire figyelnie a vállalkozóknak, tanácsadóknak egyaránt. A kormány számára kiemelten fontos a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása, így 3 új felhívás is megjelenik. Az egyik a vállalkozások ipari digitalizációhoz (IPAR 4.0) kapcsolódó fejlesztéseit fogja támogatni 5 milliárddal. A másik pedig a logisztikai szolgáltatások igénybevételét 5,5 milliárd forinttal támogatja majd. Továbbá elérhető lesz még az Ipari inkubációs szolgáltató központok létrehozása az Irinyi Terv újraiparosítási céljainak megvalósításához kapcsolódóan című felhívás is, összesen 3,36 milliárd forintos keretösszeggel idén márciustól. A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására két pályázati felhívás jelenik meg 2017. júniusában összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel. A foglalkoztatás további javítására az új ÉFK alapján több mint 40 milliárd forint többletforrás jut jövőre és 8 új felhívás jelenik meg a GINOP keretében.

A pályázatok közül valamelyik az alternatív munkaerő-piaci szolgáltatásokat támogatja, míg mások képzéssel és mentorálással ösztönzik az álláskeresőket, elősegítik a jogszerű foglalkoztatást és az esetleges leépítések megelőzését, fejlesztik a munkavállalók mentális egészségét és alkalmazkodóképességét, vagy éppen a társadalmi vállalkozások megalakulását és fejlesztését ösztönzik.

Egy új turisztikai pályázati felhívás is megjelenik, amely a turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztését fogja segíteni közel 22 milliárd forinttal. Pénzügyi eszközök területén is van változás, az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása érdekében elérhető lesz kombinált hitel, csak úgy mint a társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére, összesen 13 milliárd forint értékben.

A mezőgazdasági kis- és középvállalkozások, őstermelők valamint önkormányzatok fejlesztési igényét elsősorban a Vidékfejlesztési Programokhoz kapcsolva segítjük.

- Az új üzletágunk jól illeszkedik eddigi profiljaink közé, különösen a klasszikus vállalkozásfejlesztési szegmensben. Mindemellett természetesen továbbra is kiemelt hangsúlyt kap a legnagyobb rendezvényünk, a Szentlőrinci Gazdanapok megszervezése (2017. augusztus 11-13) és lebonyolítása, illetve új rendezvényterünknek, a Kistermelők Házának működtetése a szentlőrinci Rendezvénycentrumunkban. E kihasználtságának fokozatos és folyamatos bővülése arra enged következtetni, hogy egyre népszerűbbek az ott tartott céges rendezvények - konferenciák, prezentációk, partnertalálkozók, csapatépítő tréningek és egyre többen használják családi rendezvényeik lebonyolítására is.

Mindez jó példa számunkra arra, hogy egyik tevékenységi körünk miként erősítheti hatékonyan a másikat, és hogy hozhat új partnereket, együttműködéseket a Vállalkozói Központ számára - mondta végezetül Pohl Marietta.

(x)