Túlterheltség, alacsony fizetés és a jövőkép hiánya: ezek miatt kevés a védőnő Pécsett

2017. március 17. péntek 13:02

Túlterheltség, alacsony fizetés és a jövőkép hiánya: ezek miatt kevés a védőnő Pécsett

Nem látnak perspektívát a fiatalok a védőnői hivatásban - nyilatkozta lapunknak Varga Andrea szakszervezeti elnök. Az érdekvédő szerint súlyos a helyzet, mintegy tíz százalék a betöltetlen álláshelyek aránya, ez a szám évről évre emelkedik. Sürgősen fizetésemelésre van szükség.

Ugyan tavaly emelkedett a védőnők fizetése, úgy néz ki, ez nem oldotta meg a problémákat.

- Súlyos a helyzet - kezdte Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke, aki maga is védőnő. - Körülbelül tíz százalékos a szakemberhiány, ekkora a betöltetlen státuszok aránya. E mellett a kollégák jelentős része tartósan távol van a munkától, például gyermekvállalás miatt - tette hozzá.

Így aztán csak állandó helyettesítéssel és a körzetek összevonásával működtethető a rendszer, ám a szakember szerint ez hosszabb távon nem maradhat így.

- Nagyobb társadalmi és anyagi megbecsülésre van szükség. Sajnos egyre rosszabb a hangulat, sokan inkább szakmát váltanak. Komoly probléma, hogy nem vonzó a fiatalok számára a hivatás, ezt bizonyítja az a statisztika, amely azt mutatja, hogy a diplomát szerzett védőnők jelentős része végül nem ezt a munkát választja.

A szakszervezeti vezető szerint a védőnőknek is az egészségügyi bértáblához kellene tartozniuk, ez ugyanis a fizetések emelkedése mellett - az életpálya modell miatt - jövőképet is jelenthet.

- A mostani rendszer gyakorlatilag nem nyújt perspektívát. Egy több évtizede pályán lévő szakember sok esetben csak pár ezer forinttal keres többet, mint egy pályakezdő. Egy fiatal tehát azzal szembesül, lehet, hogy hosszú ideig ugyanakkora bért utalnak majd a számlájára.

Hogy pontosan mennyit keresnek a védőnők, Varga Andrea szerint lehetetlen megmondani, hiszen ez nagyban függ attól, hogy ki melyik területet látja el. A több baba több pénzt is jelent. Mindenesetre nagyjából nettó 120-150 ezer forintos bérekről beszélhetünk, amely még az átlagkereset összegét sem éri el.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: MTI/Balázs Attila