Túl jól érzik néha magukat a villányi boroktól megrészegült vidám vonatozók

2017. március 03. péntek 08:19

Túl jól érzik néha magukat a villányi boroktól megrészegült vidám vonatozók

Megesett, hogy rendőröket kellett hívni a Villányból Pécsre tartó személyvonathoz, az utasok egy része ugyanis túl hangosra itta magát, és menetjegyet sem szerettek volna venni. 

Nem akart fizetni az utazásért, és a jegyvizsgálónak is be-beszólogatott egy hangos társaság a Villányból érkező vonaton - idézte fel egy korábbi, kellemesnek aligha mondható élményeit egyik olvasónk. Az eset végül rendőri intézkedéssel zárult, az egyenruhások a külvárosi állomáson szedték le a vonatról őket.

Alaposan kivizsgálják az atrocitásokat

Az államvasutaknál hangsúlyozták, mindent megtesznek a munkavállalók biztonsága érdekében. Ennek megfelelően a támadások, rongálások minden részletét folyamatosan elemzik, értékelik és a tapasztalatokat figyelembe véve koordinálják a biztonsági vonatkíséréseket. Éves viszonylatban csaknem nyolcvanezer vonatot biztonsági személyzet, nagyjából nyolcezer vonatot pedig rendőrök kísérnek - az utasok mellett természetesen a jegyellenőrzést végzők védelme érdekében is.
Leszögezték, a MÁV-START Zrt. kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított bűntető eljárások segítésére. A céljuk, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül, ezzel is csökkentve a későbbi hasonló atrocitásokat.
Nagyon nem éri meg keménykedni, a jegyvizsgálók ugyanis közfeladatot ellátó személyeknek számítanak, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.

A tapasztalatok szerint, ha nem is ennyire balhés, de igencsak hangos utastársakkal - főleg hétvégén és a rendezvények idején - jó eséllyel össze lehet futni a járatokon. A munkatársunkhoz eljutott beszámolók szerint mulatozásuk nem egy esetben szinte elviselhetetlenné tette az utazást.

A Magyar Államvasutak Zrt. megkeresésünkre úgy tájékoztatott, „időnként Villányból, Villánykövesdről, Palkonyáról túl vidám csoport utazik", de nincs tudomásuk arról, hogy gyakoriak lennének az atrocitások. Hozzátették: a jegyvizsgálók nem jeleztek semmilyen rendkívüli eseményt az elmúlt hónapokban.

Kérdésünkre elmondták, Pécs és Villány között a tapasztalatok alapján nincs szükség biztonsági személyzet alkalmazására. Az itt szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók „az esetlegesen felmerülő eseményeket kezelni tudják, megfelelő rutinnal és szakmai ismeretekkel rendelkeznek". Mivel gyakran megfelelő konfliktuskezelő módszerekkel elejét lehet venni a komolyabb inzultusnak, ezért a készségek fejlesztése érdekében speciális konfliktuskezelő tréningeken vesznek részt az érintett munkavállalók.

Összességében a Pécs-Villány viszonylat egyre népszerűbb, évről évre többen utaznak a vonalon. Az esti járatokat főként a borturizmus kiszolgálására állította be a MÁV-START pár évvel ezelőtt. Emlékeztettek, a vonatközlekedésnek balesetbiztonsági hozadéka is van, mivel alkoholfogyasztás után, személyautó igénybevétele nélkül juthatnak haza a turisták.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: MTI/Rosta Tibor