Tüke-kártya: mire lesz jó?

2010. február 08. hétfő 19:37

Tüke-kártya: mire lesz jó?
Az egyetlen érvényes ajánlatot benyújtó Stellum Marketing Kft. készítheti el a Tüke-kártya bevezetésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt - erről döntött a Gazdasági Bizottság. A salgótarjáni cég építette ki a Pécs-kártya rendszerét, amit most a Tüke-kártyába szeretnének integrálni. Ha a hárommillióba kerülő tanulmány alapján bevezethető, akár már nyárra kiépülhet a kedvezményes vásárlásra jogosító kártyahasználati rendszer.

A szerződéskötést követően 30 napja van a Stellumnak arra, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt elkészítse. A városvezetés ugyanis a lehető leghamarabb szeretné bevezetni a pécsiek kedvezményes vásárlására lehetőséget adó kártya-rendszert.

- A megvalósíthatósági tanulmány elkészítését azért tartottuk fontosnak, mert volt már kísérlet a városban egy hasonló kártya bevezetésére, de az nem hozott látványos eredményt - mondta el Schmidt József (képünkön), a Gazdasági Bizottság elnöke. - A tanulmánnyal arra keressük a választ, hogy más településeken hogyan működik a rendszer, azzal mennyire elégedettek a vállalkozások és a lakosság, milyen feltételek mellett, milyen ütemezéssel és milyen menedzsment-feladatok elvégzésével oldható meg a kártya bevezetése.

A megvalósíthatósági tanulmányt hárommillió forintért készíti el a Stellum Marketing Kft., amely több hasonló rendszer kiépítésében is szerzett már tapasztalatot. Többek között a Pécs-kártya rendszerét is ez a cég vezette be.

- A megvalósíthatósági tanulmányban arra is választ keresünk majd, hogy a Pécs-kártyát hogyan lehet a Tüke-kártya rendszerébe integrálni - monda el a Pécsi Újságnak Tolnai Sándor, a Stellum Marketing Kft. projektvezetője. - Ez azért is kézenfekvő megoldás, mert a Tüke-kártya a meglévő rendszernél szélesebb szolgáltatási kört szeretne biztosítani a felhasználók számára, hiszen a Pécs-kártya elsősorban a pécsiek napi fogyasztásához kapcsolódó kedvezményeket kínált, aminél a Tüke-kártya lényegesen szélesebb közönséget és vállalkozói réteget céloz meg.

Az elképzelések szerint ugyanis nemcsak a pécsiek, hanem a városba látogató turisták számára is kínálna lehetőséget az új kártya, amivel a napi fogyasztáson túl rengeteg szolgáltatás, például turisztikai- és vendéglátóhely is kedvezményes áron lenne igénybe vehető. A megvalósíthatósági tanulmány egyébként a kártyahasználatra felfűzhető egyéb szolgáltatások körét is összegzi majd.

Más városok gyakorlata alapján ugyanis elmondható, hogy a kedvezményes vásárlási lehetőség csak az alapja a kártyahasználatnak. A kibocsátott plasztiklapokkal lehet akár beléptető-rendszert, parkolási díjbeszedést, vagy elektronikus bérlet-rendszert is üzemeltetni - a megrendelő igényétől függően. A kártya bevezetésének díja így a megrendelt kiegészítő szolgáltatásoktól függ majd.

Amíg a pusztán kedvezményes vásárlásra feljogosító kártyák bevezetésének költségét általában a programban résztvevő vállalkozások fizetik ki, addig a kiegészítő szolgáltatások körét már az önkormányzatnak kell biztosítania. Tolnai Sándor egy példát emelt ki: az elektronikus bérlet használatához a buszokon is ki kell építeni a rendszert, ami járművenként 50-60 ezer forintba is kerülhet. Ezzel a beruházással viszont a minimálisra csökkenthető a bliccelők száma és nagyon pontosan mérhető az utasforgalom.

Azt, hogy végül mire és hogyan használhatjuk majd a Tüke-kártyát, a megvalósíthatósági tanulmányban felsorolt lehetőségek közül a saját anyagi lehetőségeinek ismeretében választhatja ki az önkormányzat, amely mindenképpen ebben az évben - ha lehetséges, már nyáron - szeretné azt bevezetni.

Képünkön Schmidt József, a Gazdasági Bizottság elnöke.

Marton Ferenc - Fotó: Dittrich Éva