Tubes: "minden eszközzel próbálkozik a város"

2008. június 30. hétfő 15:54

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának sajtóközleménye:

" Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Magyar Televízió 2008 június 28-ai Napkelte című műsorában megerősítette, hogy a honvédelmi tárca változatlanul tervezi a NATO-radar felépítését a Tubesen.

A radartelepítési szándék ismét felkeltette a közvélemény érdeklődését. Ugyanakkor, ha a sajtó a radarállomás létesítésére kiadott engedélynek a Fővárosi Bíróság által történő felülvizsgálatáról tudósít, a felperesi oldalon kizárólag a civil szervezeteket jelöli meg és említést sem tesz arról, hogy elsőként Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nyújtott be keresetet a Fővárosi Bírósághoz.

Az Önkormányzat már az engedélyezés folyamán is kimerített minden rendelkezésre álló lehetőséget. 2007 március 20-án élt felterjesztési jogával, kérve a kormány határozatának - amely a radarállomás helyéül a Tubest jelölte ki - felülvizsgálatát és más helyszín kijelölését.

2007 március 12-én ügyfélként jelentkezett be az engedélyezési eljárásba. A létesítést engedélyező I. fokú határozatot megfellebbezte.

Az Önkormányzat volt az első, amelyik keresettel támadta meg az engedélyező határozatot. A II. fokú határozatot 2007 június 21-én vette kézhez, a kereset már június 26-án elkészült. Az Önkormányzati Bizottság 2007 június 29-ei ülésén döntött a perindításról és a keresetet az Önkormányzat még aznap postára adta.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata tehát tartja magát ahhoz az állásponthoz, amelyet Tasnádi Péter polgármester a Közgyűlésen így fogalmazott meg: „minden törvényes eszközt igénybe fog venni, hogy megakadályozza a Tubesen katonai radarállomás létesítését." "