Továbbra is rendkívül népszerű a planetárium Pécsett

2015. november 30. hétfő 16:00

Továbbra is rendkívül népszerű a planetárium Pécsett

A planetáriumok működésének tapasztalatairól, az oktatásban betöltött szerepük fontosságáról tanácskoztak annak a workshopnak a résztvevői, amelyet hétfőn tartottak az ország első, Pécsett berendezett állandó planetáriuma megnyitásának 40. évfordulóján a baranyai megyeszékhelyen.

- A planetáriumok népszerűsége töretlen, vonzerejük a digitális technológiák alkalmazásával is elért gazdag látványvilágnak, a minden korosztály számára kínált programoknak, a tudomány iránti növekvő érdeklődésnek és az élőszavas előadásoknak köszönhető - mondta Nagyváradi László, a Pécsi Tudományegyetem docense, csillagász előadó az esemény megnyitóján.

A szakember szavai szerint az animációs trükkök, a különböző látványelemek segítenek abban, hogy a közönséget, különösen a gyerekeket "odaragasszák" a székekhez, így bővítsék ismereteiket, s helyre tegyék azokat a valótlanságokat, amelyek a fantasztikus filmekben esetenként megjelennek.

Nagyváradi László kitért arra is, a csillagászattal kapcsolatos oktatómunka nagy kihívást jelent a csillagászat fogalomrendszerének bonyolultsága és amiatt is, hogy bár a Hubble űrteleszkópnak, radaroknak, rádiótávcsöveknek köszönhetően az ember egyre nagyobb részét, de még mindig csak kis részét láthatja a világegyetemnek, s nehéz elfogadni, hogy az jelentős százalékban nem velünk él, távoli galaxisok esetén a képek évmilliárdos múltat mutatnak.

A csillagász előadó a planetáriumok jövőbeni fejlesztési lehetőségeiről szólva megjegyezte, az Egyesült Államokban már próbálkoznak azzal, hogy a lehető legtöbb érzékszervre hassanak az előadások során. Ezek között említette a különböző szagokat, füstöket, hanghatásokat, és egyebek mellett a hőmérsékletváltozást.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke arról szólt, hogy Európa egyik legkorszerűbb vetítőberendezésével és hangtechnikájával felszerelt mai pécsi planetárium 2012 óta működik az Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított Zsolnay-negyedben, szolgálva a tudományt és a tudományos ismeretterjesztést.

- A nyolc méter átmérőjű kupolával fedett, egyidejűleg negyvenöt ember befogadására alkalmas, évente mintegy ezer programot szervező új pécsi planetárium rendkívül népszerű, megnyitása óta több mint hetvenezer látogatót fogadott - közölte Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

Magyarország első planetáriumát 1975. november 30-án adták át, ám az egykor évi több ezer érdeklődőt fogadó mecsekoldali épület a nehéz megközelíthetőség és a fejlesztések elmaradása miatt idővel elvesztette vonzerejét, a kétezres évek közepén végleg bezárt. Az új planetárium megnyitására a kulturális fővárosi beruházások keretében nyílt mód.

Az évforduló alkalmából rendezett workshopon több mint harminc szakember, csillagász és planetáriumok képviselői vettek részt, az intézmény bejáratánál pedig kiállították a korábbi planetáriumban használt eredeti vetítőgépet.

MTI