Továbbra is "egészségügyi sétákat" tesznek a Szebb Jövőért pécsi tagjai

2013. április 17. szerda 17:11

Továbbra is

A Szegedi Ítélőtábla március végén hatályon kívül helyezte a Gyulai Törvényszék 2012 júliusában hozott első fokú ítéletét, amely elutasította a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását célzó, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) által benyújtott keresetet. A szervezet azonban az idei évtől kezdve nem használja a polgárőrség kifejezést, hivatalosan a Szebb Jövőért Magyar Önvédelem nevet viseli.

Pécsett sem járőröznek már - legalábbis a szó szűkebb értelmében - a csoport tagjai, miután a rendőrség mindezidáig nem kötött együttműködési megállapodást velük - és nem is fog. Ettől függetlenül a pécsi szervezet tagjai továbbra „egészségügyi sétákat" tesznek a városban, igaz, azonosítható egyenruha nélkül.

A kormány által módosított polgárőr törvény következtében ilyen jellegű tevékenységet csak az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) tagjai végezhetnek, a Szebb Jövőért Egyesület azonban nem tagja a szövetségnek. Ezért (is) változtatták meg nevüket, így vetve elejét a hatóság részéről várható retorzióknak.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Jobbik pécsi elnöke munkatársunknak azt mondta, hogy a városi szervezet 15 tagja az utóbbi időben nem is végzett járőrözést Pécsett, ami annak köszönhető, hogy korábban több szabálysértési eljárás is indult a tagok ellen.

- Volt rá példa, hogy pénzbüntetésre ítélték a járőrözésen kapott tagokat, ez elég nagy visszatartó erő volt a polgárőrség számára. Az is baj, hogy a törvény annyira megfélemlítette az embereket, hogy egy időre háttérbe vonultak. Azonban már tervezik, hogy újra több „egészségügyi sétát" tesznek majd a városban.

A rendőrséggel való együttműködés hiánya és a korábban kiszabott néhány szabálysértési bírság ellenére, állítja Németh, jó a kapcsolat a Szebb Jövő tagjai és az utcán szolgálatot teljesítő kisrendőrök között. Ugyanez igaz a „hivatalos" polgárőrökkel való viszonyukra is.

- A kisrendőrök konstruktívan állnak hozzájuk, igazából felsőbb utasításra teljesítenek parancsot. Ez húzódik meg a ruhaviselettel kapcsolatos konfliktusok mögött is - fogalmazott a politikus, utalva a nemrég törvénybe iktatott egyenruhás bűnözés fogalmára is.

Mindenesetre az egészségügyi sétára induló egyesületi tagoknak nincs semmilyen jogkörük, viszont egy esetleges tettenéréskor visszatarthatják a feltételezett elkövetőt mindaddig, amíg megjelennek a zsaruk. (Emlékezetes eset volt két évvel ezelőtt, amikor a Szebb Jövőért Egyesület tagjai csípték nyakon a városban tartózkodó sportolókat megkárosító bűnözőt és adták át a rendőröknek.)

Képünk illusztráció.

H. L. B.