Tóth Bertalan is érdeklődött a Csontváry-képek sorsa felől, Lázár János megnyugtatta

2015. december 01. kedd 08:53

Tóth Bertalan is érdeklődött a Csontváry-képek sorsa felől, Lázár János megnyugtatta

A pécsi szocialista képviselő, Tóth Bertalan arról érdeklődött hétfőn az Országgyűlésben, hogy a fővárosban kiállított Csontváry-képek visszakerülnek-e Pécsre jövő februárban. Lázár János őt és pécsieket is megnyugtatta, kijelentette, hogy az alkotások visszakerülnek a baranyai megyeszékhelyre. 

Hétfőn ismét terítékre került az Országgyűlésben a jelenleg Budapesten kiállított „pécsi" Csontváry -képek sorsa, ezúttal a szocialista Tóth Bertalan tett fel azonnali kérdést a kormánynak a témában.

Tóth arra volt kíváncsi, valóban visszakerülnek-e a festmények februárban Pécsre.

- Azt szeretnék, ha nem merülne fel ezzel összefüggésben semmilyen más ötlet, a képek pedig kerüljenek vissza Pécsre - mondta.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter megnyugtatta a pécsieket, a Budai Várban megrendezett példátlan sikerű kiállítás képei visszakerülnek Pécsre. Ugyanakkor hozzátette,az utókor ötleteivel mindig vigyázni kell, de legalább annyira komolyan kell venni a mester ötleteit - mondta. Felidézte, Csontváry saját kézzel írta le azt az ötletét, hogy hat képét külön múzeumban állítsák ki. Ezzel azok előtt akart tisztelegni, akik meghaltak az első világháborúban - közölte.

Jelezte: a magyar építészekhez fordulnak, hogyan lehet a festő álmát megvalósítani, de ez nem mehet Pécs rovására, s konzultálni fognak a képviselővel és minden pécsivel egyaránt.

Korábban a Miniszterelnökség sajtóosztálya azt közölte, "Az ötletpályázat nem több és nem kevesebb, mint építészek, szakértők és szakmabeliek véleményének, álláspontjának és javaslatainak kikérése abban a kérdésben, hogy meg lehet-e, és amennyiben igen, hol és hogyan lehet megvalósítani Csontváry álmát száz évvel a művész eredeti terveit követően. Az, hogy Csontváry tervei egy évszázaddal később is megvalósulhatnak, a legkisebb mértékben sem a pécsi Csontváry Múzeum integritásának csorbításáról szól (.). A pécsi Csontváry Múzeum integritásának megbontása fel sem merült!"

Forrás: EQM . MTI - Fotó: MTI/Kovács Attila