Tojást rakott a nemzeti park sasmamája

2017. február 23. csütörtök 17:00

Tojást rakott a nemzeti park sasmamája

Csütörtökön délután érkezett a hír a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságától, hogy a bekamerázott rétisasfészekben ülő tojó lerakta az első tojást. 

A fióka várhatóan 35-40 nap múlva kel ki, majd következik a fiókanevelés körülbelül 10 hetes időszaka a kirepülésig.

A korábbi években az volt a tapasztalat, hogy a pár két tojást rakott le, 3 napos különbséggel. Amennyiben lesz újabb tojás, vagy egyéb érdekes fejlemény történik a fészekben, természetesen hírt adunk róla.

A nemzeti park egyik zászlós faja a fokozottan védett rétisas (Haliaeetus albicilla), melynek legerősebb kárpát-medencei állománya a Dél-Dunántúlon található.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található egyik rétisas fészek mellett elhelyezett kamerák segítségével betekintést nyerhetünk e ritka, méltóságteljes ragadozó madár család mindennapjaiba, a fészeképítéstől a tojásrakáson és költésen át a fiókák felneveléséig.

Láthatjuk a fiókanevelés szépségét és küzdelmes napjait egyaránt. Remélhetőleg az itt felcseperedő fiókák végül egészségesen kirepülnek, és így egy újabb sikeres lépést tesz a hazai természetvédelem és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Magyarország természeti értékeinek hatékony védelméért.

Az élő közvetítésbe ide kattintva lehet belenézni.

 

Forrás: DDNP