Több partifecsketelep, kevesebb költő pár: a Déli Ipari Parkban is otthonra leltek

2015. augusztus 31. hétfő 15:38

Több partifecsketelep, kevesebb költő pár: a Déli Ipari Parkban is otthonra leltek

Az idei felmérés során a tavalyihoz képest kettővel több partifecsketelepet találtunk Baranyában - számolt be augusztusi hírlevelében Bank László, a Magyar Madártani Egyesült megyei vezetője, aki hozzátette, ennek ellenére csökkent a költő párok száma. 

- A hét lakott partfalban összesen 963 pár fészkelését feltételeztük, ami majdnem tíz százalékos visszaesést jelent a tavalyihoz képest. A 2002-höz viszonyítva azonban még mindig 45,7 százalékkal több partifecskénk van - emelte ki a szakember.

A korábbi években az állomány kétharmada a pécsváradi homokbányában fészkelt. Idén viszont változott a helyzet, mert ezen a helyen nyolcvan százalékos csökkenést tapasztaltak.

Valószínűleg - tette hozzá Bank László - Pécsváradról költöztek át a fecskék a fekedi homokbányába (280 pár) és az egyik pécsi anyagnyerő helyre (240 pár), ahol ugrásszerűen megnőtt a költő párok száma. Pécsett, a Déli Ipari Park egyik anyagdepójában idén is megtelepedtek a madarak, ahol ezúttal 210 párra becsülték számukat a szakemberek.

- A depót a költési időszakban továbbra is érintetlenül hagyták, így a fecskék zavartalanul költhettek. Hosszú idő után megszűnt a fecskék fészkelési a hirdi homokbányában. A bányát ugyanis ideiglenesen bezárták, s az anyagkitermelés szüneteltetése miatt nem keletkeztek a fecskék fészkelésére alkalmas friss partfalak - zárja beszámolóját.

Forrás: Magyar Madártani Egyesület - Fotó: Bank László