Több helyen tilos a medvehagyma gyűjtése, két kiló felett pedig engedély kell

2015. március 11. szerda 10:48

Több helyen tilos a medvehagyma gyűjtése, két kiló felett pedig engedély kell

Naponta - személyenként - két kilogrammnál nem gyűjthető több medvehagyma, figyelmeztet a Mecsekerdő Zrt. A BIOKOM-hoz tartozó parkerdőkben viszont - ilyen például a Malomvölgy vagy a Tubes egy része - egyáltalán nem szedhető az utóbbi időben egyre népszerűbb növény.

Itt a medvehagyma szezon, a gyűjtőknek azonban érdemes néhány szabállyal tisztában lenniük, különben megüthetik a bokájukat.

A Mecsekerdő Zrt.-nél arra hívják fel a figyelmet, hogy a törvényi előírások értelmében fejenként legfeljebb két kilogramm szedhető naponta az ízletes növényből, a nagyobb mennyiségért az erdőgazdálkodó engedélyét kell kérni. A társaság erre vonatkozó engedélyt nettó húszezer forintért ad hektáronként.

A védett helyeken szigorúbbak a szabályozások. Mint azt a cég tájékoztatásából megtudtuk, természetvédelmi területeken, tájvédelmi körzetekben, nemzeti parkokban bármilyen kis mennyiség szedése kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges, melynek beszerzése a gyűjtő feladata.

A Mecsekerdőnél arra figyelmeztetnek, ha valaki e nélkül szedi a medvehagymát az állami erdőkben, a folyamatosan „járőröző" erdészek, természetvédelmi őrök fellépnek ellene. Nem érdemes próbálkozni, a tiltott szedés ugyanis akár bűncselekménynek is minősülhet, de enyhébb esetben is több tízezer forintos bírságot szabnak ki.

Megkeresésünkre a BIOKOM Nonprofit Kft.-nél azt közölték, a céghez tartozó erdőkben egyáltalán nem engedélyezett a medvehagyma gyűjtése, mivel a város tulajdonában lévő mecseki erdőterületek országos jelentőségű, védett területetek. A János-hegyi kilátó környéke, a Havi-hegy környéke, a Tubes környéke, a Remete réttől délre eső területek ugyanis helyi és országos jelentőségű védettséget élveznek.

- A parkerdei szolgálatunk munkatársai a szokásosnál aktívabban járőröznek a medvehagyma lelőhelyeken a szedési időszakban. Amennyiben a BIOKOM által kezelt, városi, védett területeken követték el az illegális szedést, akkor kénytelenek vagyunk természetkárosítás jogcímén feljelentést tenni - magyarázta Lóczi Szidónia, a cég pr-menedzsere.

Ez pedig már végképp nem játék, a törvény szerint ugyanis a természetkárosítás akár egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálható.

Képünkön: tavaly teherautóval lopták a medvehagymát az egyik mecseki természetvédelmi területről. 


Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc