Tízmilliós adománnyal segít Pécs két kárpátaljai településnek

2015. március 26. csütörtök 16:30

Pécs polgármestere csütörtök délután jelentette be, hogy a város 10 millió forinttal támogat két kárpátaljai települést, Nagydobronyt és Mezőgecsét. Páva Zsolt jövő csütörtökön utazik a térségbe, hogy személyesen adja át a felajánlásokat. 

- A hírekben folyamatosan hallani, milyen humanitárius katasztrófát okoz a háború Kárpátalján, Ukrajnában. A helyi valuta elvesztette értéke jelentős részét, az IMF követelésére többszörösére emelték az energiahordozók árát, ami nagymértékben érinti a kárpátaljai magyarságot is - kezdte Páva Zsolt.

Hozzátette, Pécs csatlakozik a miniszterelnök felhívásához, amelyben arra kérte a megyei jogú városokat, hogy vegyenek védőszárnyaik alá kárpátaljai településeket. Páva Zsolt Nagydobrony és Mezőgecse polgármesterével vette fel a kapcsolatot, akik örömmel fogadták a felajánlást.

A polgármester kiemelte, mivel az ukrán vámszervek nem engednek be élelmiszert és természetbeli támogatásokat az országba, csak a pénzbeli segítség jöhet szóba. Az önkormányzat saját forrásai terhére 10 millió forintot ajánl fel és egyúttal adakozásra kéri a pécsi cégeket, és gyűjtést is indítanak a helyi karitatív szervezetek bevonásával.

Páva Zsolt jövő hét csütörtökön utazik Kárpátaljára, ahol személyesen adja át a támogatást a két település vezetőinek.

B. G.