Tizenöt éve szerepel Pécs az UNESCO világörökség listáján

2015. november 26. csütörtök 13:42

Tizenöt éve szerepel Pécs az UNESCO világörökség listáján

A pécsi Cella Septichora Látogatóközpont és az Ókeresztény Mauzóleum történetében 2015 rendkívüli év, hiszen éppen 15 éve, hogy Sopianae ókeresztény temetője felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A jubileum alkalmából november 28-án kedvezményes belépőjeggyel, az ókori Pécs mindennapjait megelevenítő örökségműhelyekkel, forralt boros sétával, római ízekkel és Závada Péter zenés slam poetry előadásával várják a látogatókat. 

Az UNESCO világörökségi listáján - melynek célja a világ egyetemes természeti és kulturális értékeinek megőrzése - több mint 160 állam ezer helyszíne szerepel. A magyarországi világörökségi helyszínek közül Pécs/Sopianae késő római, ókeresztény temetője az egyetlen, amely kultúrtörténeti kategóriában nyert felvételt a listára, és jellegzetességeit tekintve nemzetközi viszonylatban is unikális.

A pécsi belváros szívében található IV. századi ókeresztény sírokat és sírkamrákat évente 40-60 ezer látogató keresi fel. A Cella Septichora Látogatóközpontban a történelmi emlékek megtekintése mellett az érdeklődők rendszeresen részt vehetnek időszaki kiállításokon és szórakoztató-ismeretterjesztő programokon is.

Az Értékes Pécs projekt keretében megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően 2015 májusától minden eddiginél modernebb, a 21. századi igényeket kielégítő technikai eszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók a világörökségi helyszíneket.

Az ókeresztény sírépítmények tucatnyi föld alatti sírkamrája több mint 1500 évig pihent a felszín alatt. A feltárt régészeti és kultúrtörténeti emlékek a maguk nemében egyedülállóak a világon.

A változatos alaprajzú sírkamrák, sírépítmények egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék egyediségét, egyetemes kulturális értékét. Hat kétszintes sírkamra és két nagyobb egyterű épület tekinthető meg a Cella Septichora Látogatóközpont területén, míg a közeli Ókeresztény Mauzóleumban hatalmas, faragott szarkofágok és többek között Ádám és Éva bűnbeesésének freskója várja a látogatókat.

A 15 éves évforduló alkalmából a közönség is részese lehet az ünnepi eseményeknek a látogatóközpontban. November 28-án reggel 10 órától megismerhetik a pécsi világörökségi helyszínek elmúlt 15 évének legfontosabb eseményeit, eredményeit.

A kreatív örökségműhelyekben az egykori Valeria tartomány székhelyének, Sopianae-nak mindennapjai elevenednek fel, 14 órától pedig a Múltba röppentő forralt boros pillanatok során egy izgalmas időutazáson vehetnek részt a látogatók föld alatt és föld felett, ókortól a középkorig. A sétát követően zamatos bor üdíti fel a vendégeket.

Závada Péter költő és Ratkóczi Huba zenés slam poetry estje 16 órakor kezdődik, melyen a slammelő szemszögéből tárul fel az élet és halál körforgása. A minden látnivalóra és programra érvényes belépőt kedvezményes, 500 forintos áron válthatják meg a látogatók.

Forrás: ZSÖK