Tizennégy újabb különleges kinccsel bővült a pécsi Gyugyi-gyűjtemény

2016. május 25. szerda 15:07

Tizennégy újabb különleges kinccsel bővült a pécsi Gyugyi-gyűjtemény

Tizennégy különleges műtárggyal gyarapodott a Zsolnay-porcelánritkaságokból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény, amelynek legújabb alkotásait Gyugyi László műgyűjtő jelenlétében mutatták be szerdán a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere az eseményen hangsúlyozta, hogy Gyugyi László missziót vállalt azzal, hogy kiállításokon, aukciós házakban felbukkanó Zsolnay-alkotásokat megvásárolva még teljesebbé teszi a több mint hatszáz darabból álló gyűjteményt. "Pécs a Zsolnay-örökség letéteményese: a város kulturális arculata elválaszthatatlan a Zsolnay-életműtől" - vélekedett.

Az alpolgármester kiemelte, hogy baranyai megyeszékhely továbbra is jó gazdája és őrzője lesz a gyűjteménynek, gondoskodva arról is, hogy azt minél többen láthassák.

Őri László az MTI-nek elmondta, hogy a Gyugyi-gyűjtemény sikerét jól jelzi, hogy a kiállítást 2010 óta hozzávetőlegesen kétszázezren tekintették meg. A Gyugyi László által Pécsnek adományozott tizennégy új tárgy között található cukortartó, korsó, tál, tányér, teáskanna, tejeskancsó és több váza is, többségük a historizmus korszakához tartozik. A szecessziót megidéző - 1900 és 1901 között készült - Kagylóváza rákkal című műtárgy méretét és kivitelezését tekintve kiemelkedik a gyűjteményből, a korszak egyik csúcsdarabja - áll az eseményen kiosztott írásos összefoglalóban.

Gyugyi László szerint az új darabok három célt szolgálhatnak: "egy művész komolyabb reprezentálását, egy adott stílus mélyebb bemutatását vagy a gyönyörködtetést, azaz, hogy szebb legyen vele a kiállítás".

A kiállítás új műtárgyai által jobban megismerhető Zsolnay Júlia munkássága, de a tervezők között feltűnik Zsolnay Teréz és Sikorski Tádé is. Most elsőként kerül a gyűjteménybe műtárgy Pehm Gábor tervezőtől - ismertette az írásos összefoglaló. Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi Lászlótól a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott mintegy hatszáz darabos kollekciót.

A nyugdíjas elektromérnök több mint négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló egyedülálló kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott. A ritkaságok csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett, Zsolnay a nagyvilágból című könyvből voltak ismertek.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szereplő alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

A Zsolnay-negyedben látható kollekció Gyugyi László adományaként 2013-ban egy úgynevezett Júlia-vázával és egy kancsófedéllel, 2014-ben huszonhárom, tavaly pedig újabb huszonöt alkotással gazdagodott, köszönhetően annak, hogy a gyűjtő folyamatosan dolgozik a gyűjtemény kiegészítésén.

Az új műtárgyak júniustól lesznek láthatók a kiállításnak otthont adó Zsolnay Kulturális Negyedben.

MTI