Tizenkét bemutatót hoz a Pécsi Nemzeti Színház idei, immár százhuszadik évada

2014. augusztus 21. csütörtök 15:15

Tizenkét bemutatót hoz a Pécsi Nemzeti Színház idei, immár százhuszadik évada

Augusztus 21-én társulati üléssel kezdte meg a 2014-2015-ös évadot a Pécsi Nemzeti Színház. Rázga Miklós igazgató, Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója és Méhes László művészeti tanácsadó beszélt az új évad előadásairól, a társulatra váró feladatokról.

Vincze József műszaki vezető és Vasváry-Nádor Norbert belsőépítész beszámolt a Belvárosi Jegyiroda átalakításáról, elmondták, hogy a munkálatok végeztével, egy sokkal modernebb, kulturáltabb környezetbe érkezhetnek a jegyvásárlók, illetve a Kamaraszínház bejárata is megújul.


Színházbérletet augusztus 21-től a Nagyszínház előcsarnokában berendezett jegypénztárban válthatnak a nézők, sőt a teraszon Alkalmi Kávézó is várja a színházbarátokat.

Rázga Miklós igazgató a hagyományoknak megfelelően köszöntötte a színház jubiláló dolgozóit. Köles Ferenc és Ottlik Ádám átadták az úgynevezett Csaba Zita Hívó-díjat, melyet a társulat színművészei titkos szavazással ítélnek oda minden évadban a művészi munkájukat leginkább segítő kollégájuknak. Idén nem is egy, hanem tizennyolc kolléga, a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara kapta az elismerést.

A társulat köszöntötte a Pécsi Nemzeti Színház évadnyitón megjelent Örökös tagjait. A 2014-2015-ös évadtól a Pécsi Nemzeti Színház Örökös Tagja címet a színház mindenkori ügyvezető igazgatójának javaslatára Pécs Megyei Jogú Város kultúráért felelős alpolgármestere adományozza. 2014-ben Stenczer Béla színművész vehette át a megtisztelő címmel járó emlékérmet.

Stenczer Béla huszonötödik éve meghatározó tagja a társulatnak, rengeteg szerepet játszott el a Pécsi Nemzeti Színház falai között a pécsi színházbarátok örömére. Nagy Csaba alpolgármester szavait idézve: „Kultúra iránti elkötelezettsége nem csak a színpadon, hanem rendkívül magas színvonalon végzett szervezői, koordinálói munkája során is megmutatkozott."

Az évadnyitó ülést követően nem csupán jelképesen nyíltak meg a színház kapui, a teljes társulat megjelent a főbejárat előtt, ahol közös fotózás után, Pán Péter koktéllal koccintottak egymással és a bérletvásárlókkal. A legszerencsésebbek akár újonnan vásárolt bérletüket is dedikáltathatták a jelen lévő színművészekkel.

Mostantól tehát újra indult a bérletárusítás. Szeptember 26-ig, az első premier napjáig várják azokat a nézőket, akik szeretnének a Pécsi Nemzeti Színház bérletesei közé tartozni.

A PNSZ a következő évadban hat-hat nagyszínházi és kamaraszínházi bemutatót tervez, az első premier az Eisemann Mihály-Szilágyi László Én és a kisöcsém című operett-bohózat lesz szeptember 26-án, Bőhm György rendezésében.

Képünkön Rázga Miklós igazgató, Vincze Balázs, a Pécsi Balett vezetője és Méhes László főrendező látható.

EQM - MTI - Fotó: Kálmándy Ferenc