Tíz éves lett Finnország Pécsi Tiszteletbeli Konzulátusa

2014. október 24. péntek 15:44

Tíz éves lett Finnország Pécsi Tiszteletbeli Konzulátusa

Jubileumi ünnepségre kerül sor október 28-án a Palatínus Szálló Bartók-termében, melyet többek között három finn nagykövet is megtisztel részvételével.

Immár tíz esztendeje, 2004 októberében nyílt meg hazánkban Finnország első tiszteletbeli konzulátusa Kator György tiszteletbeli konzul vezetésével.

Annak Pécsett való létrehozását Pertti Torstila, a Finn Köztársaság akkori budapesti és zágrábi nagykövete már a Pécsi Magyar-Finn Társaság meghívására 1993 januárjában tett pécsi látogatásakor szükségesnek tartotta. Aztán több mint tíz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a szándék megvalósuljon.

Az ötvenes évek derekán, 1956-ban az első magyar-finn testvérvárosi együttműködés Pécs és Lahti között alakult ki. Ha nem is legelsőként, de az elsők között, 1974 tavaszán alakult meg - és azóta is, immár ötödik évtizede töretlenül, példaszerűen működik - a Pécsi Magyar-Finn Társaság, a két nép, a két város barátságát ápolva, jó együttműködésben országos szervezetükkel, a pécsi városvezetéssel és a Budapesti Finn Nagykövetséggel.

Az előzmények között nem hanyagolható el az a tény sem, hogy a '90-es évek elejétől jó pár évig itt volt a bázisa a délszláv válság rendezéséhez segítséget nyújtó IFOR és SFOR egységeknek. Az is köztudott, hogy az idő tájt Pécsett finn üzemek sora (NOKIA, ENSTO, EIMO, ELCOTEQ) kezdte meg munkáját.

A X. éves jubileumi ünnepségre - október 28-án délután a Palatínus Szálló Bartók-termébe - Pécsre várják a már említett Pertti Torstila egykori nagykövetet, aki a finn külügyminisztérium államtitkári posztjáról ez év elején vonult nyugállományba, Pekka Kujasalo nagykövetet (2002-2007), aki 2004-ben felavatta a pécsi konzulátust, valamint a jelenlegi budapesti finn nagykövetet, Pasi Tuominent (képünkön) és kísérőiket.

V. J. - Fotó: Diplomacy & Trade