Terepjáró vezetéstechnikai gyakorlaton a siklósi önkéntesek

2017. március 07. kedd 13:30

Terepjáró vezetéstechnikai gyakorlaton a siklósi önkéntesek

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Hosszúhetényben a IV. Nimsz Zoltán emlékversenyt. Az Off Road rajongói klubban több olyan önkéntes is van, akik egyben a siklósi járási mentőcsoport oszlopos tagjai.

A versenyzők feladata, hogy a kijelölt útvonalat meghatározott időn belül teljesítsék. A kijelölt útvonalat úgynevezett speciál szakaszok színesítik, illetve nehezítik. A speciál szakaszok általában különlegesen nehéz terepviszonyok közt jelölik ki, melyeket a versenyzőknek egy adott szintidőn belül kell teljesíteniük.

Az emlékverseny pénteken kezdődött éjszakai futama, majd a szombati nappali verseny kiváló lehetőséget biztosított a járási mentőcsoportnak arra, hogy nehéz terepviszonyok között gyakorolják a vezetést és a tájékozódást. Azért is fontos a gyakorlás, mert a 4x4 meghajtású gépkocsik, terepjárók teljesen más vezetési és vezetéstechnika tudást kívánnak, mint a személygépkocsik. Felül kell írni a napi rutinhoz kapcsolódó berögződéseket. Erre teremtett kiváló alkalmat a hétvégi találkozó.

A siklósi járásban önkéntes szolgálatot vállaló mentőszervezet tagjai már több alkalommal bizonyítottak éles helyzetben is. Ilyen volt az a havazás és az ónos eső miatt kialakult helyzet, mikor tucat települést érintő áramszünet következett be. A villamos vezetékrendszert tartó oszlopok nagy számban károsodtak a hó és a jég súly alatt, és a legtöbb helyreállítási munka, az erdősávok mentén, távol a járható utaktól jelentkezett. Az energiaszolgáltató szakembereinek a siklósi járási mentőcsoport tagjai, terepjárókkal nyújtottak segítséget abban, hogy meg tudják közelíteni a megrongálódott tartóoszlopok helyszínét. Az önkéntesek közreműködésének köszönhetően, az energiaszolgáltató munkatársai rövid időn belül meg tudták kezdeni a helyreállítás munkálatokat.

A gyakorlatok mellett, tehát már valós havária helyzetben is szükség volt az önkéntesek munkájára. A tapasztalatokat feldolgozva, azóta kiemelt figyelmet szentel a mentőcsoport a terepjáró képességeik fejlesztésére, amelyhez kiváló alkalmat teremtett a Hosszúhetényben szervezett Off Road verseny.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelem