Tele lesz a tér? - FRISSÍTVE

2011. március 10. csütörtök 18:06

Tele lesz a tér? - FRISSÍTVE
Rendkívüli közgyűlést tartott csütörtök este a város képviselő-testülete, az ok a napirendről korábban már egyszer levett 2011. évi költségvetés tervezete volt. Az ellenzék által támadott koncepciót Páva Zsolt polgármester javaslatára átdolgozták. Az új tervezet szerint át kellett gondolni a költségvetés felépítését és finanszírozhatóságának biztosítását, amelynek alapjait a 2009-2010-ben elvégzett átvilágítás teremtette meg. A városvezető frakciók elfogadták a költségvetést.

Azt már az átvilágítás és az önkormányzat által elvégzett számítások is kimutatták, hogy Pécs régóta folyamatosan emelkedő hiánnyal küzd, amely a bevételek és az állami támogatások csökkenéséből, valamint az intézményi és városüzemeltetési kiadások egyre nagyobb mérvű emelkedéséből adódik.

A tervezet 2011-re egy kicsivel több mint "38 milliárd forintos bevételi főösszeggel és 48 milliárd forint kiadási főösszeggel" számolt, azaz a forráshiány illetve a hiteligény idén 9,8 milliárd forint.

Nagy Erzsébet: "Parasztvakítás"

Nehezen jutott szóhoz Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője, aki az érdekképviseletek álláspontját kívánta ismertetni az általános vitában, ám ezt csak a zárószavazás után tehette meg.
A kertvárosi tanárnő szerint "parasztvakítás" folyik, ezért kilátásba helyezte, hogy tavasszal "tele lesz a tér". A szakszervezeti vezető szerint jogtalan egyebek mellett a vidéki tanuló létszámának korlátozása és a tanulói osztálylétszámok csúcsrajáratása is.


Az elképzelések szerint ez évben a vagyonértékesítésből legalább hárommilliárd forint bevételt tervez a város, megújítják a vagyonkatasztert és felülvizsgálják az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok bérleti díjait. Új adórendszert szándékoznak kialakítani, csökkentik a nem kötelezően ellátandó feladatok körét, valamint 20 százalékban limitálják az óvodákban és iskolákban tanuló nem pécsi illetőségű gyermekek arányát.

A csütörtöki rendkívüli testületi ülés húsz perc késéssel kezdődött, s jelzésértékű volt, hogy a városvezető frakció képviselői nem jelentek meg időben a teremben.

Kemény dolgokban kellett dönteniük - a város ugyanis, tudjuk mindannyian, vagy 20 éve szopóágra került, s erre csak rátettek a korábbi ciklusok meggondolatlan, de legalább finanszírozhatatlan beruházásai (Expo Center stb.).

Elsőként Páva Zsolt polgármester ismertette röviden a költségvetési tervezet főbb elemeit. Hangsúlyozta, hogy nem tudtak függetlenedni az elmúlt időszaktól, ezért a büdzsé "meglehetősen determinált".

A korábbi tervezethez képest új elemekkel bővült a koncepció, a feladatfinanszírozás (lényegében a megszorításokról van szó) révén félmilliárd forinttal csökkent a tervezett hiány. A sok feszültséggel terhes anyag ellenére lényeges az a több pontból álló határozati javaslati sor, amely meghatározza a következő négy év költségvetését és javítja a szolgáltatórendszer fenntartását.

Mindig kritikus pont a a bevételek teljesülése, amely idén a garanciális elemek bevonásával - amennyiben nem lesz vis maior helyzet - tartható, vélte a polgármester. 

A kiadások csökkentésével a megtakarítások szerepe értékelődik fel. A város a tavalyi EKF-év kapcsán már megmutatta, hogy képes jókora összeget megspórolni, hiszen a másfél milliárdnyi többletköltséget saját erőből tudta előteremteni - fogalmazott dr. Páva.

Trombitás Károly, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke egyetértett a városvezetővel (ami nem keltett meglepetést) azt azonban hangsúlyozta, hogy egy 6,2 milliárdos ingatlancsomag-értékesítést készítenek elő, amelyből a tervezett 3,2 milliárdos bevétel reálisnak tekinthető.

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője viszont hiányolta az értékesítésre szánt ingatlanok listáját, emellett - megfordítva a polgármester korábban elhangzott jelzőit -, "hazug és tisztességtelen" költségvetésnek minősítette a tervezetet. A határozati javaslatokban megfogalmazott célokat pedig Orbán Viktor be nem tartott ígéreteihez hasonlította.

Gyimesi Gábor (Jobbik) azt a költői kérdést is felvette, hogy meddig fogja nyögni még a város az EKF-év terheit, ám legaggasztóbbnak a pangó ingatlanpiacot tartotta, hiszen az eladásra szánt ingatlanok alacsony árfekvése következtében megjelenhetnek a városban a spekulánsok. Mindezért reményét fejezte ki, hogy "nincs összefüggés az izraeli nagykövet asszony minapi pécsi látogatása és a tervezett ingatlaneladások között".


Az általános vita zárásaként Páva Zsolt kikérte magának a szocialista képviselők arrogáns magatartását, ezért, mint mondta, semmilyen módon hajlandó vitába bocsátkozni velük.

A módosító indítványok sorát Tóth Bertalan tizenegy javaslata nyitotta, amelyek között szerepelt például egymilliárd forint elkülönítése a színház rekonstrukciójára. Ő, tette hozzá, 94 millió forintot adna a közalkalmazottak bankszámlaköltségeinek finanszírozására, s ha vezethetné a várost, most 100 millió forint jutna gazdaságélénkítésre is. Ugyanúgy, mint egy teljes városi útfelújítási programra.

A Fidesz válasza az volt, hogy a szocialisták ötletelése mintegy 1,6 milliárdos pluszterhet jelentene, ezért szerintük Tóthék nincsenek tisztában a város jelenlegi helyzetével.

A városházi többség az összes ellenzéki indítványt elvetette, majd elfogadta a 2011-es büdzsét.

A testület háromnegyed nyolckor befejezte munkáját. A következő ülésre március 17-én kerül sor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a költségvetésről addig nem esik szó - példa erre a Jobbik közleménye, mely éjjel fél 11 után landolt szerkesztőségünkben.

Íme:

"Talán az eddigi 20 év egyik legarrogánsabban levezetett közgyűlése történ ma Pécsett, amikor a fideszes többség elfogadta a város költségvetését. A költségvetés elfogadása előtti napra hívták össze az Érdekegyeztető Fórumot, ezzel jelezve, hogy az érdekképviseletek igényeit az idő rövidsége miatt biztosan nem fogják beépíteni a költségvetésbe. Az érdekegyeztetés során még benne volt az előterjesztésben a közalkalmazottak évi 80 ezer forintos cafetéria juttatása.

A Közgyűlés ülésének elején került kiosztásra a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság fideszes elnökének módosító javaslata, amely elvette a közalkalmazottaktól (így például a pedagógusoktól) ezt a juttatást, amelyet a fideszes többség el is fogadott, beváltva ezzel a három csapást. Az amúgy is alacsonyan fizetett közalkalmazottak adóját először megemelték, továbbra is ezt a réteget sújtják a megszorítások, és most még ezt a minimális juttatást is elveszik tőlük. Emlékezetes, hogy amíg országos szinten Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a tanárok megbecsüléséről és fizetésük későbbi emeléséről szónokolt, a költségvetésből kivették a pedagógusok kedvezményes könyvvásárlását. Ezután a pécsi városvezetés tovább viszi az egyébként is már csak túlélésre játszó tanári hivatás megalázását!

A Jobbik tiltakozik a közalkalmazottak további megszorítása ellen, és az ilyen méltatlan, sértő eljárásokat mindörökre száműzni kívánja a politika színteréről.

Követeljük, hogy a Pécsi Önkormányzat cserélje le az Érdekegyeztető Fórum tagjait, akik bebizonyították, hogy nemcsak formalitásként kezelik ezt a fontos intézményt, de meg is csúfolták a dolgozók érdekvédelmét.


Gyimesi Gábor, önkormányzati képviselő; Fogarasi Gábor önkormányzati képviselő; Németh Zsolt, országgyűlési képviselő;

Jobbik"


FRISSÍTVE:
(péntek, 08:30)

A Jobbik közleményét követően az LMP is kommünikét küldött szerkesztőségünknek:

"Kemény megszorítások Pécsett: az LMP nem támogatta a költségvetést.

„Pécs ma sikeres város, ... A gazdasági élet szereplői és a pénzintézetek
is újra bíznak Pécsben. .... Több mint egy éve dolgozunk azon, hogy
legyőzzük a kudarcokkal teli, milliárdos adóssággal, sikertelenséggel teli
múltat. ... átszerveztük a cégeket, visszavettük a Vízművet, megszüntettük az
indokolatlanul magas prémiumokat és a bújtatott állásokat, illetve a politikusi kiváltságokat. Ha mindezeket nem tettük volna meg,
Pécs ma nem lehetne ennyire sikeres. "

Dr. Páva Zsolt (2010 ősz)

Páva Zsolt polgármester úr néhány héttel ezelőtt a költségvetési vita elhalasztását kérte, mert az általa akkor benyújtott költségvetési tervezetet nem érezte kellően „őszintének". A városi képviselők alig egy hete kapták kézbe az átdolgozott, ezúttal „őszinte és bátor" büdzsét. A város vezetői tehát, közel két évvel a szocialista városvezetés leváltása után szembesítik Pécs lakosságát a valós problémákkal. Öt hónappal az önkormányzati választásuk után a pécsiek iskolabezárásokkal, elbocsátásokkal, új adónem bevezetésével, és a helyi adók megemelésével szembesülhetnek. Félő, hogy ez a szembesítés sokkoló lesz a pécsi polgárok számára. A helyzet kialakulásáért nem a pécsiek felelnek. A számlát most mégis ők kapják majd kézbe.

Az LMP abban egyetért, hogy a város adósságának jelenlegi szintjéért jórészt a korábbi, szocialista-szabad demokrata városvezetés, és a korábbi, balliberális kormány önkormányzatokat megszorító politikája tehető felelőssé (amely intézkedések káros hatásait a mostani kétharmados Orbán-kormány sem orvosolta). Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy Pécs városát közel két éve már nem a szocialisták vezetik. A FIDESZ-ÖPE városvezető koalíció 2010-ben, a választás évében elmulasztotta, halogatta megtenni a szükséges lépéseket.
Meg kell jegyeznünk, hogy a város eladósodásában korábban nagy szerepet játszó, átgondolatlan beruházási gyakorlattal sem számolt le a FIDESZ. Egy évvel ezelőtt ugyanis FIDESZ-MSZP-SZDSZ közös döntés született a több milliárdos, Megyeri téri mélygarázs fejlesztésről, amely a jövőben ismét súlyos terhet ró a városra. Nem tudjuk elfogadni, hogy a jelen költségvetésben rejlő megszorítások ilyen súlyos mértékben érintsék az oktatást és a szociális szektort. Nem tudjuk elfogadni, hogy ismét a munkahelyeket adó vállalkozások támogatására nem jutnak megfelelő források. Nem tudjuk elfogadni, hogy lényegi társadalmi egyeztetés nélkül hozzanak meg ilyen súlyú döntéseket.

A felsorolt kifogások miatt az LMP képviselői nem támogatták a költségvetést. A FIDESZ- színekben, az egyéni választókerületekben mandátumot nyert képviselők megtették. Ez a megszorító csomag a FIDESZ-ÖPE közös csomagja lett, amelyben (korábbi városvezetési teljesítményük miatt) erkölcsi közösséget az MSZP-nek, és az SZDSZ-nek kell vállalni.

Dr. Keresztes László Lóránt
Önkormányzati képviselő (LMP)

Dr. Kóbor József
Önkormányzati képviselő (LMP)"



FRISSÍTVE:
(péntek, 16:12)

Mindum Károly az SZDSZ volt pécsi elnöke és önkormányzati képviselője az alábbi nyilatkozat közlését kérte a Pécsi Újságtól:

"Az LMP pécsi politikusai több alkalommal foglalkoztak már a Megyeri térre tervezett mélygarázs ügyével. Az aggodalmaikat a beruházással kapcsolatban magam is osztom. Dr. Kóbor József és Dr. Keresztes László egy, február 11-én megjelent sajtóközleményében többek között arról írnak, hogy nincsenek meg a beruházás megtérülésének garanciái, valamint felvetik azt is, hogy miként illeszthető be a tervezett beruházás a város közlekedési koncepciójába.

A város 2010-es költségvetéséről szóló közleményükben a következő olvasható: „ Egy évvel ezelőtt ugyanis FIDESZ-MSZP-SZDSZ közös döntés született a több milliárdos, Megyeri téri mélygarázs fejlesztésről".

Az SZDSZ képviselőjeként magam mis részt vettem a vitában. Az akkori közgyűlés nem a beruházásról, hanem egy szerződés megkötéséről döntött. A vitában is elhangzott, hogy amennyiben az önkormányzat nem lát garanciát a megtérülésre, elállhat a szerződéstől. Mivel a sajtóközleményükben önök idéztek dr. Páva Zsolt felszólalásából, bizonyára ezt is olvasták és olvashatták az előterjesztéshez általam beterjesztett módosító indítványokat is. Az alábbiakban szeretnék szó szerint idézni a közgyűlés jegyzőkönyvéből:

Mindum Károly:
„.. számtalan kockázatot rejt ez a projekt, már nyilvánvalóan látható, hogy a Magasház nélkül önmagában nem áll meg a beruházás. ..... az önkormányzatnak a szerződés aláírása után is lehetősége van elállni, amennyiben a vizsgálatok olyan eredményt hoznak.
Első módosító indítványában javasolja, hogy először készüljön el az üzleti
terv, és annak ismeretében kerüljön sor a tervezési megbízásra.
Célszerű lenne a beruházást szélesebb összefüggésben vizsgálni, ugyanis
ilyen mértékű beruházás az egész városrész közlekedésére jelentős befolyással
bír.
Ezért javasolja, hogy az üzleti tervvel párhuzamosan készüljön
egy felülvizsgálat a városrész közlekedéséről illetőleg az egész városi közlekedésbe
való beillesztéséről. Vizsgálják meg, milyen környezeti hatása lesz a beruházásnak, és ezek ismeretében hozzanak döntést a tervezésről és a későbbi beruházásról.
Amennyiben a testület elfogadja a két módosító indítványt, úgy az SZDSZ frakció támogatja az előterjesztést, mert nem akarják a folyamatot megakasztani."

Dr. Páva Zsolt polgármester mindkét módosító indítványomat támogatta és a Közgyűlés is nagy többséggel elfogadta.

Tisztelt képviselő urak. Most Önök ülnek a testületben. Az Önök feladata, hogy ezeket a tanulmányokat számon kérjék, és ezek ismeretében korrekt szakmai vitát folytassanak a beruházás jövőjét illetően. Ez sokkal nehezebb feladat, mint kritizálni, a felelősséget az elődökre hárítani.

A választás óta Önök is részesei a döntéshozatalnak. Ha komolyan veszik a megbízatásukat, nem csak azt teszik szóvá, amivel nem értenek egyet, hanem a város érdekeit szolgáló kompromisszumokra törekszenek, és felelősséget vállalnak a népszerűtlen döntések meghozatalában is. Mint ahogy tették ezt a közalkalmazottak béren kívüli juttatásainak megvonásról szóló előterjesztés szavazáskor egy támogató és egy tartózkodó szavazatukkal.


Tisztelettel:
Mindum Károly
volt önkormányzati képviselő"


H. L. B.