Te hogyan csináltad? Volt elítéltek által készített fotókat mutattak be a pécsi börtönben

2016. április 07. csütörtök 12:22

Te hogyan csináltad? Volt elítéltek által készített fotókat mutattak be a pécsi börtönben

A szabadság első, korántsem mindig édes napjait örökítette meg nyolc, a büntetését letöltött egykori elítélt. A fotókat a pécsi börtönben is bemutatták a fogvatartottaknak, akik a képeket nézve (is) szembesültek azzal, hogy a várva várt szabadulás után nem lesz éppen egyszerű visszailleszkedniük a kinti mindennapokba. 

- Amikor bekerültem, még nem volt szelfi, így amikor tíz év után kijöttem, az első dolgom az volt, hogy lőttem egyet magamról - mondta egy egykori elítélt a pécsi büntetés-végrehajtási intézetben a napokban bemutatott kiállításon a közönségnek, a mai elítélteknek.

A rendhagyó tárlatot egy alapítvány rendezte, amely nyolc egykori rabot szabadulásuk után egy-egy digitális fényképezőgéppel látott el, amivel maguk az érintettek megörökítették kinti életük első hónapjait.

A sajátos fotókat nézegetve aztán valóban kirajzolódik az egykori rabok újrakezdését övező furcsa lelkiállapot: a szabadság feletti öröm és a sokszor rideg valóság keveréke. A képek jelentős részén visszaköszönnek valamilyen formában a börtönben nyilván gyűlölt rácsok, amelyek a már kint töltött napok során a benti és a kinti világ közötti, sokszor áthidalhatatlan távolságot jelképezi. A képekből sorsok is kirajzolódnak, vannak, akiknek sikerült az újrakezdés, másoknak kevésbé:utóbbiaknak barátnő, család, munka helyett nyomor, hajléktalanság, magány jutott.

A fotókat nézegető elítéltek is ráéreztek arra, hogy valójában mennyire nem lesz egyszerű nekik sem „odakint", s csak úgy záporoztak a kérdések egykori, ma már szelfiző, s a boldogulását megtaláló társukhoz:

- Te hogyan csináltad? Mennyit változott a személyiséged a bent töltött tíz év alatt? Hova fordultál segítségért, támaszért?

A válaszokból aztán feketén-fehéren kiderült, a börtönévek után már szinte semmi nem lesz olyan, mint azt megelőzően. A családi, baráti kötelékek egy része végképp elszakad, s visszaút sincs mindig. Önfegyelem, elszántság, kitartás és szerencse - lényegében ez lehet a megkapaszkodás receptje az egykori elítélt szerint.

Mindezzel lényegében Dékány Zsolt, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka is egyetért.

A Pécsi Újság.hu kérdésére elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy segítsék a fogvatartottak a visszailleszkedését a társadalomba. Például, aki nem végezte el az általánost, a bévében befejezheti a nyolc osztályt, szakmát, érettségit szintén szerezhetnek. Különféle foglalkoztatási programjaik is vannak, mindemellett személyiségfejlesztő kurzusokat is tartanak, amelyeken az egymás közötti kommunikációra, az agresszió kezelésére helyezik a hangsúlyt.

A többi aztán már az elítélteken múlik, tehetjük hozzá mi.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva