Taxis hiénák vadásznak, mondják a taxisok, a vonattal érkezőkre a főpályaudvar bejáratánál

2012. június 25. hétfő 18:40

Taxis hiénák vadásznak, mondják a taxisok, a vonattal érkezőkre a főpályaudvar bejáratánál

Még a szabálysértési bírság kockázatát is vállalják azok a pécsi taxisok, akik - elsősorban az InterCity-k érkezésekor - a főpályaudvar bejárata előtti járdán próbálnak utasokat fogni. Péterfai György, taxis érdekvédelmi vezető hírportálunknak azt mondta, sajnos mindennapos esetről van szó. A megoldás a rendőrök kezében van, a területen ugyanis elvileg csak mozgáskorlátozottak parkolhatnának. 

Felháborítónak nevezték a munkatársunknak nyilatkozó taxisok, hogy néhány kollégájuk úgy próbál utasokra „vadászni", hogy közvetlenül a bejárat előtti járdára hajtanak fel a főpályaudvarnál. Ahelyett, hogy a szabályokat betartva a nagyjából száz méterre lévő drosztnál várakoznának. Mint mondták, a hasonló esetek miatt már több alkalommal is hangos szóváltásba keveredtek.

- A szabadúszók egy része valóban ezen a módon igyekszik kuncsaftokat szerezni, mindennapos eseménynek számít, hogy ketten-hárman a droszt helyett a bejárat előtt várakoznak - erősítette meg kollégái beszámolóját Péterfai György, a Pécsi Szállító Ipartestület elnöke.

Kérdésünkre azt mondta, gyakorlatilag semmit nem tudnak tenni a jelenség felszámolása érdekében, egyedül a rendőrségben bízhatnak, a bejárat előtt ugyanis kizárólag mozgássérültek parkolhatnának.

- Tapasztalataink szerint rendszeresen bírságolnak a főpályaudvar előtt, de úgy tűnik, ez sem tántorítja vissza a taxisokat, akik inkább vállalják a több tízezres büntetés kockázatát - tette hozzá.

A szabályszegő taxisok pénzt nem takarítanak meg azzal, hogy a számukra kijelölt terület helyett a bejárat előtt várakoznak, hiszen a drosztdíjat (éves szinten húszezer forintot) mindenképpen be kell fizetniük az önkormányzatnak. Péterfai György elmondta, e nélkül működési engedélyt sem kapnának.

- Nem arról van tehát szó, hogy ilyen módon szeretnének spórolni. Valószínűleg inkább arra játszanak, hogy az utasok nem szívesen gyalogolnak a bőröndökkel, inkább beszállnak a legközelebbi taxiba - fogalmazott.

Képünkön: most megérte a kockázat - utasok szállnak be a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen álló taxiba a pécsi főpályaudvar bejáratánál. 

Palotás P.