Taplók vagy csak kevés a hely? Egyesek a gyepet is parkolónak nézik

2014. augusztus 31. vasárnap 20:17

Taplók vagy csak kevés a hely? Egyesek a gyepet is parkolónak nézik

Nem javul a parkolási morál a városban, a rendőrök napi szinten bírságolnak emiatt. A BIOKOM-nál azt közölték, mindennapos esetnek számít, hogy akár a nemrég felújított tereken vagy éppen füves részeken hagyják a járgányokat a tulajdonosaik. Több lett a semmivel sem törődő autós vagy így akarják megúszni a fizetőparkolók használatát?

Az esti órákban a sűrűbben lakott városrészekben gyakorlatilag lehetetlen parkolóhelyet találni. A tapasztalatok szerint sok autós azonban nem kényszerből, hanem kényelemből vagy a fizetés alóli kibújás miatt áll fel akár egy park gyepére vagy járdára.

- Gyakran fordul elő ilyen eset - vágott bele Lóczi Szidónia, a városüzemeltetésért (is) felelős BIOKOM Nonprofit Kft. pr-menedzsere. - Ennek oka lehet a nemtörődöm viselkedésen túl egyrészt az, hogy a gépjárművezetők próbálják a díjfizetéshez kötött területeket kerülni, így szabálytalan parkoláshoz folyamodnak. Ugyanakkor azt is látni kell, a lakóövezetek parkolóit egészen más közlekedési struktúrára tervezték, a mostaninál sokkal kevesebb autót vettek figyelembe családonként - tette hozzá.

Akármi is motiválja a díszburkolatra vagy a gyepre parkolókat, a nyomok és a károk eltüntetése, vagy éppen a kitaposott fű pótlása természetesen pluszmunkát jelent a BIOKOM-nak. Éppen ezért inkább igyekeznek elébe menni az eseményeknek és több helyre is úgynevezett pollereket (parkolás gátló oszlopot) vagy más fizikai akadályokat helyeznek ki.

Érdeklődésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnál közölték, „elsősorban a közintézmények környékén, valamint a belvárosban és lakótelepi városrészekben" bukkannak szabálytalanul parkolókra. A probléma elsősorban a belvárosban, Kertvárosban, Uránvárosban és az egyetemi kampuszok környékén jelentős.

A zsaruk elárulták, „napi szinten" osztanak ki helyszíni bírságot, valamint hetente egy-két alkalommal szállíttatnak el a járművet.

Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva