Támad a rémkatica, egyre terjed a büdösbence már Kertvárosban is

2014. október 18. szombat 14:13

Támad a rémkatica, egyre terjed a büdösbence már Kertvárosban is

Kevés ember akad, aki ne szeretné a katicabogarat. A magyar élővilág egyik elfogadott és kedvelt rovarfajtája a derék piros, hétpettyes, amiről már gyermekkorunk meséiben és mondókáiban is sokat hallottunk. Újabban azonban megjelentek idehaza távoli rokonai is, a harlekinkaticák, amitől viszont sokan viszolyognak. A többféle színben fellelhető 5-8 milliméter nagyságú állatkák valóságos invázióját tapasztalni Pécs egyes részein a vénasszonyok nyara alatt.

Magyarországon nagyjából 3-4 évvel ezelőtt terjedtek el a harlekinkaticák (Harmonia axyridis). Az ősz kezdetével ugyanúgy, mint sok más rovar, elkezdtek melegebbek helyekre bevonulni, s lassan Pécsen is egyre több jelenik meg belőlük. Az eredetileg Kelet-Ázsiából származó, főleg levéltetvekkel és pajzstetvekkel táplálkozó állatok jó ideig kifejezetten hasznosak is voltak, hiszen jelentős mennyiségű tetűt fogyasztanak el naponta.

Rámozdult az amerikai leleményesség is, az USA-ban. 1916-ban elkezdték forgalmazni a pekánfán élő levéltetvek elleni védekezési lehetőségeként... Európába az 1960-as években került be először, ezután pedig nagyon elszaporodott kontinensünkön is. Amikor megtalálhatók lettek a szabad földeken is, a mezőgazdasági forgalmazását leállították, de addigra már gyorsan meghódította Európát.

Az első magyarországi példányt 2008-ban találták Szigetszentmiklóson, ezután viszont nagyjából két év alatt elözönlötték hazánkat, sok helyen az őshonos katicafajtákat is háttérbe szorították. Terjedési útvonalukat vizsgálva megállapították, hogy valószínűleg Ausztriából érkeztek hozzánk.

Pécsett és környékén is nagyon elszaporodtak a „rémkaticák". Főként a lankás, déli fekvésű tájékokat kedvelik, ahol a verőfényes napsütésben elsősorban a sárga és vajszínű falfelületeket borítják el- amit egyébként minden bogár kedvel. S ha módjuk van, akkor bizony a nyitott ablakon keresztül megszállják a lakást is.

- Alapvetően ártalmatlan jószágok, csak a tömeges jelenlétük kellemetlen tud lenni - mondta munkatársunknak Borbély Sándor, a pécsi Agro-Shop gazdabolt vezetője. - Amíg nem jönnek meg az őszi fagyok, addig számítani kell rájuk. Sokan nem szeretik, ha összenyomjuk őket, akkor keserű és büdös foltot hagynak, ezért ezt nem tanácsoljuk senkinek sem. Van ellenük hatásos védekezés több is, például a Bio Plantella. Ezt a sárgaszínű A/4-es méretű lapot érdemes a házfalra, ablakok mellé rögzíteni. A rovarcsapda ragacsos felülete elfogja őket, ez egy olcsó módszer. Tíz ilyen lap kétezer forintnál is kevesebbe kerül.

Aki vegyszeres védekezésre gondol, annak permetin hatóanyagú készítményt javasolnak, ami 3 hétre nyújt megfelelő védelmet. Egyébként mindkét módszer javallott a kertvárosi panellakásokban nagyon elszaporodott vándorpoloskák ellen is. A nép büdösbencének is hívja, s nagyon utálja ezt a nagytestű, ronda rovart.

Kőhalmi Endre - Fotó: National Geographic/Németh Tamás