T-54-es tank gördült be a Széchenyi térre - Mindenki megnyugodhat, a páncélos harcképtelen

2016. október 21. péntek 09:48

T-54-es tank gördült be a Széchenyi térre - Mindenki megnyugodhat, a páncélos harcképtelen

Egy hatalmas trélerről pénteken reggel gördült be a Széchenyi térre egy eredeti, üzemképes, ámde harcképtelen T-54-es tank. A város így kíván tisztelegni az 1956-os forradalom pécsi hősei, a Mecseki Láthatatlanok előtt, akik egy pontosan ilyen páncélost lőttek ki a Mecsek kapunál. 

Nem mindennapi látvány volt, az biztos: pénteken reggel egy hosszú járműszerelvény futott be a Széchenyi térre, a „fedélzetén" egy T-54-es páncélossal. A jármű megérkezése után azonnal hozzá is láttak az eredeti szovjet tank ideiglenes helyére állításához.

A páncélos működőképes (ám fegyverzetét hatástalanították, így harcképtelen), ezért saját lábán tette meg a néhány méteres utat. Egészen félelmetes volt, amikor a motorja felbőgött, s a lánctalpak a Széchenyi teret taposták (pontosabban a több tonnás jármű útvonalára helyezett gumiszőnyeget és deszkákat, hogy megóvják a tér kövezetét).

A T-54-es végül pontosan azon a helyen állt meg, ahol 1956 novemberében, a forradalom leverése után is állt egy ugyanilyen. De micsoda különbség!

- A T54-esek a szovjet elnyomás jelképei Magyarországon, nekünk, pécsieknek viszont mást jelent, ugyanis a hősiesség szimbólumai - jelentette ki Csizi Péter, fideszes országgyűlési képviselő a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján. - A baranyai megyeszékhelyet lerohanó szovjet tankok közül a pécsi ellenállók, a Mecseki Láthatatlanok egyet kilőttek a Mecsek kapunál, így több napra feltartóztatták a támadókat, nekik kívánunk ezzel emléket állítani. A pécsi szabadságharcosok jóval a szovjet megszállás és a fővárosi forradalom vérbe fojtását követően is a hazáért harcoltak és egészen november 22-ig fegyver volt a pécsi ellenállók kezében.

Csizi Péter kitért rá, hogy interaktív családi programokkal,koszorúzással, ünnepi megemlékezéssel, zászlós felvonulással és színházi elemekkel illusztrált komolyzenei műsorral emlékeznek Pécsett az 1956-osforradalomra október 23-án.

Korabeli hangulatot idéző programok várják a családokat a Széchenyi téren az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján 10 és 17 óra között.

A korhű katonai járművek, fegyverek bemutatója mellet az ünneplő sokaság teherautóra és kisterepjáróra is szállhat. A fiatalok katonai ötpróbán mérethetik meg magukat és kipróbálhatják a barikádépítést.

A katonai sátrakban tematikus programok várják az érdeklődőket: '56-os filmanyagok, híradórészletek, reklámok, rajzfilmek vetítése, kézműves foglalkozások és élő történelemóra, melynek keretében az 1956-os pécsi események túlélőivel beszélgethetnek.

Az ünnepi megemlékezések délután kezdődnek, 12.30-kor a színház téri 1956-os Munkástanács emlékműnél tart koszorúzást a Munkástanácsok Szakszervezete, 15.30-kor pedig a Széchenyi téren tartanak ünnepi megemlékezést, melyen közreműködik a Misina Néptáncegyüttes és Kéri Tibor ejtőernyős célbaugró, ünnepibeszédet mond dr. Páva Zsolt polgármester.

Az ünneplők csatlakozhatnak a zászlós felvonuláshoz, a menet fúvószenekari kísérettel indul 16.45-kor a Király utcán át a 48-as térre, ahol 17.30-kor a koszorúzással egybekötött megemlékezésen beszédet mond dr. Debreczeni László,az 56-os Diákparlament Társaság elnöke.

A napot a Kodály Központban látható 1956-os emlékünnepség zárja 18.30-tól, a Pannon Filharmonikusok, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház közös rendezésében.

Az ünnepségen a részvétel díjtalan, ugyanakkor regisztrációhoz kötött. A regisztrációs jegyek személyesen vehetők át a Kodály Központ jegypénztárában.

 

M. B.