Szombaton demonstrál Pécsett a PDSZ, a PSZ szerint nincs rá ok, nem is csatlakozik

2013. október 03. csütörtök 18:29

Szombaton demonstrál Pécsett a PDSZ, a PSZ szerint nincs rá ok, nem is csatlakozik

Noha az életpályamodell bevezetésével jelentősen emelkedett a pedagógusok fizetése, az érintettek egy része továbbra is elégedetlen a helyzetével. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője szerint "a kormány semmibe veszi mind a tanárokat, mind a gyerekeket, mind pedig a szülőket". Tiltakozásukat az október 5-én, szombaton a Hívatlanul elnevezésű, a legnagyobb közösségi oldalon spontánul megalakult csoport által szervezendő demonstráción fejezik ki. A másik meghatározó érdek-képviseleti szerv, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azonban nem csatlakozik a megmozduláshoz, ők október 8-án tárgyalnak Páva Péterrel, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megyei tankerületi vezetőjével.

Az elégedetlen pedagógusok elsősorban a megnövekedett munkaterhek és az új típusú munkaidő-számítás ellen tiltakoznak. A PDSZ ezért szombaton délután három órától "Őszi nagytakarítás az oktatásban" címmel demonstrál a belvárosban, a Jókai téren. Az akciót a Hívatlanul elnevezésű, tanárokból és szülőkből álló csoportosulás szervezi, párhuzamosan a fővárosban zajló tiltakozással.


Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője ezzel kapcsolatban a Pécsi Újságnak azt mondta, hogy ők csak csatlakoznak a megmozduláshoz, az általuk korábban kilátásba helyezett országos munkabeszüntetés időpontjáról még nincs konkrétum. Bár, szerinte Pécsett "sosem volt ekkora hajlandóság a tanárok részéről egy esetleges sztrájkra".

- Az általunk megkérdezett iskolákban a sztrájkhajlandóság, a hetven százaléktól közelít a száz százalékig. Ugyanakkor egy esetleges munkabeszüntetés időpontját meghatározza, hogy milyen eredményeket tudunk majd elérni az oktatási miniszterrel tartandó tárgyalásokon - fogalmazott az érdekképviselő.

Nagy Erzsébet a tiltakozás okaként említette a jelentősen megnövekedett munkaterhelést és a munkaidő-nyilvántartás átformálásával járó bonyodalmakat.

- Ez utóbbi megalázó, ráadásul hazug és hamis is. Az igazgatók arra kérik a kollégákat, hogy a munkaidő-nyilvántartásba csak az előírt munkaidőt írják be. De mi van azokkal, akik többet dolgoznak az előírt óraszámnál? Ez a probléma az iskoláknál, hiszen ebben az esetben fizetni kellene a többletórák után.

A bérrendezést illetően sem teljesen elégedett a szakszervezeti vezető. Úgy véli, hogy az életpályamodellel járó bérnövekedés kapcsán nem vették figyelembe a pluszórákat.

- Nekem is nettó tizenkilencezer forinttal emelkedett a fizetésem, de plusz tíz órával többet is kell dolgoznom érte. Így pedig nem biztos, hogy jobban jártam - mondta a pedagógus. Hozzátette, hogy "mindezzel együtt igazságtalan helyzet alakult ki, hiszen legrosszabbul az idősebb és képzettebb kollégák jártak, akik számos plusz illetményt veszítettek el".

Noha szintén zűrzavaros tanévkezdetet emleget Fekete Mária, a PSZ területi titkára, mégsem csatlakoznak a szombati akcióhoz.

- A PSZ október 8-án ül le tárgyalni Páva Péter tankerületi igazgatóval a felmerült problémákról. Mi ugyanakkor úgy látjuk, hogy lassan lenyugodnak a kedélyek a pedagógusok között, s már érzékelhető, hogy a nehézségek apránként megoldódnak.

Képünk egy korábbi pécsi, pedagógusok által szervezett demonstráción készült.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva