Szobor őrzi majd a Szovjetunióba elhurcoltak emlékét a Mártírok útján

2017. január 15. vasárnap 18:27

Szobor őrzi majd a Szovjetunióba elhurcoltak emlékét a Mártírok útján

Körülbelül 300 ezer embert hurcoltak el kényszermunkára 1944-ben, illetve '45-ben Magyarországról a Szovjetunióba. A történelmi katasztrófára emlékeztet majd az a szobor, amelyet a pécsi önkormányzat állíttat a Mártírok útja és a Kolozsvár utca kereszteződésében.

Pécs még tavaly augusztusában nyújtott be támogatási kérelmet az Emberi Erőforrás Támogatás „Emléktáblák kihelyezésének támogatása" című pályázati felhívásra, amely a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és áldozatok emlékévéhez kapcsolódik.

Városunk, illetve Baranya súlyosan érintett volt a történelmi katasztrófában. A megyéből több mint kétszáz településről hurcoltak el embereket kényszermunkára a Szovjetunióba. A gyűjtőpont a pécsi Lakits laktanya volt, ide szállították az embereket, majd vonattal tovább vitték őket.

A pécsi önkormányzat egy emlékmű felállításával kíván méltó módon emlékezni az elhurcoltakra és az elhunytakra. A hamarosan a közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint a Trischler Ferenc nevéhez köthető alkotást februárban avatnák fel. A dokumentum szerint egy közel három méter magas emlékoszlopot helyeznek ki, amelyre bronzból készült portrésorozat kerül. Az alkotásról készült vázlatrajzok ide kattintva tekinthetők meg.

Az emlékmű felállításáról csütörtökön dönthet a közgyűlés.


Képünkön: az alkotásra kerülő portrésorozatról készült vázlatrajz. 

Palotás P.