Szinte hihetetlen: három nap alatt az ügyetlenebbekből is jó rajzost farag János Éva

2017. február 05. vasárnap 07:54

Szinte hihetetlen: három nap alatt az ügyetlenebbekből is jó rajzost farag János Éva

Egyre többen próbálják ki az úgynevezett jobb agyféltekés rajztanfolyamot, melyet többek között János Éva tart országszerte, aki nemrég Pécsre is ellátogatott. Szinte hihetetlen, hogy három nap alatt tökéletes portrékat készítettek a résztvevők, akik az elején még maguk sem hittek ebben.  

A tanfolyamon egy arcot kell rajzolniuk a résztvevőknek kezdésként, amit a kurzus végéig kellett megőrizni. A harmadik napon aztán hatalmas volt a nevetés, amikor a kezdő rajz mellé teszik az utolsó napi alkotást.

A tanfolyamon csak és kizárólag olyan emberek vettek részt, akik nem tudtak profi portrét illetve rajzokat készíteni.

János Éva (címlapképünkön) elmondása szerint azért nem tudunk rajzolni, mert a szimbólumrendszerünkből alkotunk. Kiskorunktól kezdve megismerkedünk tárgyakkal, élőlényekkel, és a bal agyféltekénk úgy működik, hogy túl akar lenni a feladaton hamarabb, így általában azt látjuk viszont a lapon, amit emlékezetükben elraktároztunk. A jobb agyféltekés rajzolásnál viszont háttérbe szorítjuk a bal agyféltekét, ezt különböző gyakorlattal segítjük. A jobb agyféltekének kihívás, hogy azt rajzolja, amit lát.

Fontos dolog, hogy a szemünk számtalanszor becsap, így meg kell tanulni másképp látni. Ilyenkor tudomásul vesszük, hogy becsap a szemünk és nem akarunk egyből valamit lerajzolni, hanem csak részleteiben. Ha így teszünk, megtanulhatunk tökéletesen rajzolni.

János Éva elmesélte, hogy egyszer eljött egy nyolcvanéves hölgy, aki bal szemével egyáltalán nem látott, a másikkal meg alig. De a tanult módszerrel végül ő is elkészített egy profi arcportrét, melyet képen is láthattunk. Egy autista lány írása pedig megjavult a módszer segítségével. Egyedül a tíz éven aluli gyerekek esetében nehezebb a helyzet, mert náluk nem csak a koncentrációval van baj, hanem őket még legyőzi az agyuk, ezért pont a módszer lényegét nem értik meg. Továbbá nekik még a készségeik sem eléggé fejlettek ahhoz, hogy olyant tudjanak rajzolni, mint egy felnőtt.

A relaxációban is segít a gyakorlat, többféle jótékony hatását is igazolták már. Éva a sikernek köszönthetően úgy döntött, májusban ismét ellátogat Pécsre.

Íme egy további rajzpár a januári pécsi kurzusról, amelyeken látható a hihetetlen változás:

Pauska Petra - Fotó: Dittrich Éva