Szimpózium Pécsett az egészséges roma öregkorról

2014. október 21. kedd 14:55

Szimpózium Pécsett az egészséges roma öregkorról

Neves nemzetközi kutatók és helyi roma szervezetek, önkormányzatok közösen keresik, hogy a roma lakosság hogy élhetné meg egészségben az öregkort. Erre a problémára keresik a választ Európai Unió szintű szakértői szimpózium keretében Pécsett október 27-29. között a Pécsi Akadémiai Bizottság székházában.

Ismert tény, hogy az európai régióban a legtöbb roma ember szinte ledolgozhatatlan esélyegyenlőtlenséggel küzd az egészségügyi ellátás és egészség területén. Bizonyított, hogy jelentősen rövidebb várható élettartam, egészségi állapot, több betegség illetve magasabb mortalitás jellemzi a roma populációt, mint a többségi társadalom tagjait. A szakmai dokumentumok szerint elsősorban a szegénység, a szegregáció és a kommunikációs problémák jelentik a legnagyobb akadályt a roma kisebbség egészségi ellátáshoz való egyenlő hozzáférésében. Ez mind egyéni mind közösségi szinten igaz.

A WHO és a Pécsi Tudományegyetem Orvoskara háromnapos szimpóziuma keretében orvosok, társadalomtudósok, pszichológusok, közgazdászok, jogászok, kommunikációs szakemberek cserélnek tapasztalatot és keresik a válaszokat az európai problémára, dolgoznak az új európai jogrendszer átalakításán, és stratégiát alkotnak az egészséges öregedés érdekében.

A szimpózium célja, hogy olyan tudományos fórumot hozzon létre, melyben a résztvevők tapasztalatot cserélhetnek, megjelölhetnek 'jó példákat', a roma populáció közösségi szintű egészségmegőrzésére, fejlesztésére.

A szimpózium keretében a résztvevők meglátogatják az Ormánság Egészségközpontot Sellyén és találkoznak a helyi roma közösségi képviselőivel.