Szerdán búcsúzik Pécs Balikó Tamástól, rá emlékeznek a Budapesti Operettszínházban is

2014. december 15. hétfő 20:55

Szerdán búcsúzik Pécs Balikó Tamástól, rá emlékeznek a Budapesti Operettszínházban is

Mint korábban már megírtuk, december 17-én délben, a pécsi központi temető káplonájában búcsúztatják a tragikus hirtelenséggel elhunyt színművészt, rendezőt, a Pécsi Nemzeti Színház volt igazgatóját. Balikó Tamás pécsi temetésének napján, szerdán a fővárosban is megemlékeznek a művészről: barátai, kollégái, tisztelői a Budapesti Operettszínház előtt búcsúzhatnak.

Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház volt igazgatóját november 30-án, életének 57. évében váratlanul érte a halál. A művésztől december 17-én, szerdán délben vesznek végső búcsút családtagjai, kollégái és barátai a Pécsi Központi Temető kápolnájában.

A Budapesti Operettszínház, ahol vendégművészként dolgozott, szintén megemlékezik a színészről. Mint a színház honlapján olvasható, a társulat is mély fájdalommal, megrendülve fogadta Balikó Tamás váratlan halálhírét. "Nem csak remek kollégát, de egy jó barátot is veszítettünk" - írják.

Mint felidézik, a színészt a budapesti közönség ritkán láthatta játszani. Az Operettszínházban 2008-ban debütált Szabó Magda Abigél című klasszikusában, Torma Gedeon szerepében. Udvaros Dorottyával vagy Siménfalvy Ágotával járt tangója hat éven át varázsolta el a nézőket estéről-estére. 2010-ben, a Koldusoperában Peachum, azaz a Kolduskirály szerepében mutatkozott be a közönségnek.

"Meghatározó személyisége, művészi jelenléte egyedülállóvá tette a színpadon. Hiánya pótolhatatlan. Emlékét szeretettel őrizzük" - olvasható a honlapon.

A színházszerető budapesti közönség számára az Operettszínház a temetés napján Nagymező utcai bejáratánál biztosít lehetőséget a megemlékezésre.

Balikó Tamás 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész, 1990-ben rendezői szakán. A Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1987-től a Vígszínház, a Játékszín, a szegedi Nemzeti Színház, a Madách Színház tagja volt.

Cserhalmi Györggyel 1991-ben megalapította a Labdatér Teátrumot.

Balikó Tamás 1993-tól 2011-ig a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójaként tevékenykedett, de pályafutása során volt művészeti tanácsadó a budapesti Nemzeti Színháznál és magántanár a Kaposvári Egyetemen. Az elmúlt években szabadúszóként dolgozott.

Rendezéseit határozott elképzelés, biztos színészvezetés jellemezte. Főbb rendezései közé tartozik Nádas Takarítás, O'Neill Utazás az éjszakába, Christie A vád tanúja, Mamet Floridai öröklakás eladó, Rossini A sevillai borbély, Miller Az ügynök halála és Bernstein West Side Story című darabja.

Balikó Tamás Bernard Slade Válótársak című darabjának budapesti bemutatójára készült, rendezőként és a kétszereplős darab férfi főszereplőjeként. A darabot kedden tűzi műsorra a Rózsavölgyi Szalon, az előadást Balikó Tamás rendezői elképzelése nyomán Lőkös Ildikó dramaturg és a művész alkotótársai fejezték be. "Reméljük, azzal, hogy megtartjuk a bemutatót, lehetőséget adunk arra, hogy Balikó Tamás utolsó munkája még évekig a közönség előtt lehessen" - olvasható a Rózsavölgyi Szalon honlapján.

EQM - MTI