Széchenyi tér: ilyen lesz 2010-ben

2008. december 05. péntek 07:46

Széchenyi tér: ilyen lesz 2010-ben
A 2010-es kulturális főváros év beruházásaival kapcsolatban talán a város megújhodó főtere izgatta eddig leginkább a pécsieket a teljes programból. Véleményét korábban bárki meg is fogalmazhatta mintegy két évvel ezelőtt az ötletpályázat idején, s ezek alapján kezdtek hozzá a tér konkrét kinézetének megálmodásához. Csütörtökön ennek eredményét mutatták be egy fórumon.

A Széchenyi tér nyertes tervpályázatának bemutatására invitálta a polgármester, Tasnádi Péter és a terület önkormányzati képviselője, dr. Páva Zsolt az S73 Építész Stúdió képviselőivel karöltve a városlakókat, akiknek zömében középkorú és idősebb képviselői teljesen megtöltötték a városházi dísztermet.

"Nem kell még egy Jókai tér!"

Sok szó esett a tér majdani burkolatáról is. Több felszólaló kiemelte: nincs szükség szétporladó adriai mészkőre, sem pedig a Sétatéren látható betonkockákra. A tervező válaszában természetes, de időtálló, fűrészelhető felületű burkolatról beszélt.

A lakossági fórum keretében a Széchenyi tér tervezésével megbízott S73 látványtervekkel és animációs kisfilmmel érkezett, hogy bemutassa a pécsieknek a másfél milliárdos fejlesztéseket. 


NÉZZE MEG A GALÉRIÁBAN: KLIKK IDE!


Mint az egybegyűltek is láthatták, az eredeti elképzeléseken jelentős korrekciót hajtott végre a csapat: részben a mellvédeket, a képviselői parkoló helyén a díszkút mellett virágágyás lesz, a központi térrészt pedig északról és délről is lépcsősor szegélyezi majd, s kelet és nyugat felől is megbontják egy-egy részre a mellvédet.

A kérdések nagy része a tér jelenlegi értékeinek eltűnésével, s az új kétes "jövevénnyel" foglalkozott.

A legtöbben az első világháborús domborműveket féltették, azokat ugyanis a tervező a központi tér északkeleti sarkába száműzné. Gondos bánást kértek a lakók a jelenlegi homokkő burkolóanyagokkal szemben is, tekintve, hogy azok nagy része a budai városrész egykori temetőjében sírkőként szolgált. Előbbivel kapcsolatban a tervező ígéretet tett arra, hogy az emlékművek kitüntetett helyet kapnak továbbra is, a sírköveket pedig az EKF-városrészben helyezik el majd ismét járókőként. Sok kritika érte a központi tér északnyugati sarkába tervezett "párnafelhőt", mert a legtöbben ezt a - sötétben különböző színekben pompázó, modern - szobrot ízléstelennek, s nem a város főterére valónak értékelték.

Szintén központi téma volt a közlekedés és a WC-k kérdése.

Az autók mellett a buszokat sem engednék be ugyanis a város képviselői a térre, ami a lakosok egy része szerint elvágná a belváros e részét a tömegközlekedés elől. Ők ígéretet kaptak arra, hogy megvizsgálják, milyen módon lehetne a város szívén át vezetni a közlekedést - kisebb járművekkel, például minibuszokkal. Egy felszólaló szerint végre egy európai illemhely is kívánkozna a "Szecskára". Tóth Bertalan alpolgármester ígéretet tett, rá, hogy 2010-ig ezt is megoldják, ahogy a teljes Széchenyi tér akadály-mentesítését is.

De nem akarnak a téren a jövőben bulikat sem.

A tervező beszédében szó esett a rendezvényterületekről, ezzel szemben a felszólalók rémálmukban sem látnának nagyrendezvényt Pécs szívében. Mint mondták, semmi szükség a több ezres koncertekre, s a különböző kereskedelmi vígasságokra. Az illetékesek megígérték: a jövőben leginkább kulturális célú, csendes eseményeket tartanak a főtéren, a hangos rendezvények helye pedig a - szintén átalakítás előtt álló - Kossuth tér lesz.

Kép és szöveg: Korb Zoltán