Százmilliókat spórol a város a közvilágítás korszerűsítésével

2015. február 13. péntek 09:18

Százmilliókat spórol a város a közvilágítás korszerűsítésével

Hétezer lámpatestet cserélnek LED-es rendszerű világítótestre - megkezdődött a pécsi közvilágítási rendszer korszerűsítése. 

Girán János alpolgármester csütörtökön este a Nagy Lajos király útja és a Szabadság út sarkán mutatta be, mennyivel hatékonyabbak a modern, LED-es izzók, mint az eddigiek: a Szabadság út keleti oldalán már az új lámpatestek világítanak, míg az út nyugati oldalán a régiek.

- Itt, a Szabadság út nyugati oldalán most 100 wattos izzók, míg a keleti részen 40 wattos izzók égnek, de lehet látni a különbséget fényerőben és a fény telítettségében, így azt is, hogy milyen volt és milyen lesz a közvilágítás hangsúlyozta az alpolgármester.

A 22 ezer lámpa egyharmadát cserélik le a korszerűsítési program első szakaszában. Girán János elmondta: a lámpák döntő része elavult, ezért döntött a város az eddigi legnagyobb hazai ledes közvilágítás-fejlesztés mellett.

Az alpolgármester hangsúlyozta: mivel jól megtérülő beruházásról van szó, és mivel jelenleg nincs pályázati lehetőség, a város úgy döntött, hogy hitelkostrukció keretében valósítja meg a beruházás első ütemét. A lámpák cseréje olyan jelentős mértékű megtakarítást eredményez, hogy megéri megvalósítani a beruházást, a hitel törlesztőrészlete ugyanis alacsonyabb, mint amennyi megtakarítást elér az Önkormányzat a beruházás által. Éves szinten több mint 150 millió forint költségcsökkenést jelent a közvilágítási rendszer korszerűsítése.

A munkálatok elkezdődtek és várhatóan még a tavasz folyamán be is fejeződnek. Az első ütemben a legkevésbé korszerű és a legtöbbet fogyasztó lámpákat cserélik ki, így realizálható a legnagyobb megtakarítás a legrövidebb időn belül. A 7000 elavult lámpatest cseréjét március 6-ig folyamatosan végzik a szakemberek. A következő szakasz pályázati forrás révén valósul meg, várhatóan az év második felében. A pályázati önrészt a mostani hitel is tartalmazza, azaz ha sikerül pályázati pénzeket rendelni a rekonstrukcióhoz, akkor a program végére 16 ezer lámpatest cseréjére kerülhet sor.

Forrás: Pécs MJV Polgármesteri Hivatal