Százezret érhet a kreatív panellét Pécsett

2014. szeptember 30. kedd 10:35

Leszámolni a házgyári lakásokhoz fűződő sztereotípiákkal és bebizonyítani, a panelek nem hátrányos életterek, hanem korszerű, élhető, akár divatos otthonok. Ez a célja a PÉTÁV Kft. és a pécsi egyetem építész doktori iskolája közös Kreatív Panel versenyének.

A panellakások számtalan előnye (olcsóak, világosak, naposak, jó elosztásúak, jó környezeti infrastruktúrával rendelkeznek) mellett az akció a távfűtés pozitívumaira is szeretné felhívni a pécsiek figyelmét. A távhőszolgáltatás az épületek hőellátásának korszerű módja, amit az egész világon elterjedten használnak.

Miért ne lehetne egy panellakás kreatív, divatos, praktikusan berendezett? Sok esetben semmilyen nagyszabású beruházásra nincs szükség, elegendő néhány ötlet, váratlan megoldás és máris tágasabbá, egyedibbé, élhetőbbé alakítható a panel-otthonok belső tere.

Pécsett is több tízezren élnek házgyári technológiával épített lakásokban. Közülük minden bizonnyal sokan igyekeztek különféle praktikákkal, kisebb felújításokkal vagy nem hagyományos dekorációs megoldásokkal átalakítani az otthonukat. A PÉTÁV és a PTE Breuer Marcell Doktori Iskolája számukra írta ki a Panelkommandó versenyt.

Ez azon túl, hogy a legjobb megoldást a szervezők százezer forint értékű utalvánnyal jutalmazzák, mintaként és követendő példaként is szolgálhat mindenki másnak. A PÉTÁV és a velük összefogó fiatal építészek első számú célja ugyanis megváltozatni a panellakásokról élő negatív képet. A panellakások átalakításának, felújításának az élhető környezet megteremtése mellett ökológiai, ökonómiai és szociális vonatkozása is van.

A szervezők a Kreatív Panel pályázattal kívánják felhívni a figyelmet azokra a legtöbbször bárki számára könnyűszerrel elérhető megoldásokra, amelyekkel szebbé és hasznosabbá lehet tenni az otthonokat. A verseny mellett ezért jött létre a Panelkommandó blog is, ahol az építészek osztják meg a nyilvánossággal, saját javaslataikat, ötleteiket.

A Kreatív Panelre bárki nevezhet, aki Pécsett, házgyári technológiával épült lakásban lakik: tulajdonosok és bérlők egyaránt. Nem kell mást tenni, mint lefotózni a legszebb, legkülönlegesebb belsőépítészeti, lakberendezési vagy dekorációs megoldást és elküldeni a képet vagy képmontázst az [email protected] címre „Kreatív Panel" jeligével.

Nevezni október elsejétől november 14-ig lehet. A legjobb ötleteket bemutatja a Panelkommandó blog, a szakértő zsűri által kiválasztott győztes pedig százezer forint értékű vásárlási utalvánnyal lesz gazdagabb. További információ a PTE Belsőépítészeti és Környezettervezési Tanszékén és a PÉTÁV-nál kapható.