Százak tüntettek Pécs főterén a hazánkat ért támadások ellen

2012. január 19. csütörtök 19:35

Százak tüntettek Pécs főterén a hazánkat ért támadások ellen

A metsző hideg ellenére mintegy félezer ember gyűlt össze csütörtök este a Széchenyi téren, hogy demonstráljon a Magyarországot ért közelmúltbeli támadások ellen, illetve szimpátiájukat fejezzék ki a regnáló kormány mellett. Az esemény főszónoka dr. Andrásfalvy Bertalan professzor volt.

Mintegy felvezetve a szombati, budapesti tömegdemonstrációt, Pécsett is tüntetni hívták azokat, akik szerint az elmúlt időszakban igaztalanul támadták Magyarországot és az Orbán-kormányt.

A szerdán reggel a Pécsi Újságban megjelent és azt követően e-mail-listákon is terjesztett felhívásban foglaltaknak eleget téve sokan nemzetiszín zászlókkal, illetve gyertyákkal érkeztek a csütörtöki, Széchenyi téri demonstrációra. Az eseményen több helyi vezető politikus is részt vett, ott láttuk többek közt dr. Hoppál Péter és Kővári János országgyűlési képviselőt (utóbbi beszédet is mondott), Grób Gábort és Oszoli Dénest, a KDNP pécsi városi képviselőit, valamint az ÖPE részéről Lengvárszky Attilát.

TEKINTSE MEG VIDEÓ-ÖSSZEFOGLALÓNKAT:



Néhányan táblákkal is felszerelkeztek, ezeken - többek között - a „Barroso, te az MSZP előretolt bástyája vagy", „Viktor, veled vagyok" feliratok díszelegtek. Volt olyan tábla is, mely a francia Daniel Cohn-Benditet ekézte keményen a szerdai EP-beli, Magyarországot érintő felszólalása miatt (lásd videónkat).

Az esemény pontban hat órakor annak rendje és módja szerint el is kezdődött, elsőként Wittner István (az 56-os halálraítélt, jelenleg fideszes országgyűlési képviselő Wittner Mária testvére) lépett a Hunyadi-szobor mellett felállított pulpitusra.

- A tüntetés célja, hogy tudassuk a világgal, nem hagyjuk szó nélkül egy sunyi, letűnt szociálliberális párt köpködését - adta meg az alaphangot a 2006-2007-es pécsi tüntetéssorozatról is ismert szónok. Szerinte a mai helyzetért a szocialista párt képviselői a felelősek, nem csoda tehát - mint Wittner beszédében mondta -, hogy a tavaly Pécsre látogató Gyurcsány Ferenc ellen is tüntetést szerveztek.

Kővári János, a Fidesz országgyűlési-, az ÖPE önkormányzati képviselője szerint történelmi jelentőségű napokat élünk meg hazánk és Európa jövője szempontjából is.

- Nem azért kellett eljönnünk ide a térre ma este, hogy kígyót-békát kiabáljunk, hiszen, mint a szerdai EU parlamenti vitán is kiderült, nem az az erős, aki hangos - fogalmazott.

Az esemény fő szónokaként dr. Andrásfalvy Bertalan arról beszélt, hogy Magyarország ellen példátlan lejáratókampány folyik a nemzetközi sajtóban. A nyolcvanéves professzor, volt kultuszminiszter egy történetet is megosztott a hallgatósággal:

- Nyáron az egyik svéd vezető lap (a liberális Dagens Nyheter, mely a kilencvenes évek elején a Magyar Nemzetet szerette volna felvásárolni - a szerk.) újságcikkét juttatták el hozzám, melyben a magyar nemzetet és történelmet vádolták, igaztalanul. Udvariasan válaszoltam, de egyik lap sem volt hajlandó leközölni, mondván nem engem támadtak meg. Hiába válaszoltam erre, hogy a nemzetemet rágalmazták alaptalanul, nem törődtek vele.

A Széchenyi téri demonstráció a Szózat eléneklésével ért véget.

(A tüntetés közepén egy láthatóan részeg férfi próbált meg feljutni a színpadra, ám a rendezők ebben megakadályozták. Ezt leszámítva, nem történt rendkívüli esemény.) 

Képünkön: Andrásfalvy Bertalan professzor szónokol a csütörtöki demonstráción.

Palotás P. - Videó: Hamerli Endre