Szabálytalanul alkalmazta munkásait, lebukott

2016. szeptember 28. szerda 12:31

Szabálytalanul alkalmazta munkásait, lebukott

Szezonja van a gyümölcsszedésnek, ezért a vállalkozóknak figyelniük kell az idénymunkások szabályos foglalkoztatására, a bejelentésre, az adók és járulékok bevallására és megfizetésére. Mindezek teljesítését a hivatal nemcsak a helyszínen, hanem utólag is ellenőrzi.

Egy gyümölcsösben 15 be nem jelentett dolgozót találtak a revizorok, ezért jelentős összegű bírságot kell fizetnie a vállalkozónak.

Az utólagos ellenőrzéskor derült ki, hogy az adózó egyszerűsített formában is szabálytalanul alkalmazta a munkavállalókat. A vállalkozó 1298 esetben jelentett be foglalkoztatást a NAV-hoz, ami szabálytalan volt, mert nem vette figyelembe a létszámkorlátot.

Mivel az adózónak nem volt főállású alkalmazottja, ezért csak(1 fő x 365 nap =)365 idénymunkás dolgozhatott volna a bejelentett több, mint ezerrel szemben, de a 300 ezer forintot meghaladó adótartozás önmagában is kizárta az egyszerűsített foglalkoztatást.

A hivatal az idénymunkások munkavégzését munkaviszonynak minősítette és mivel a ténylegesen kifizetett munkabér összege nem volt megállapítható, becsléssel határozta meg az adó alapját, valamint az adókat és járulékokat.

Képünk illusztráció. 

Forrás: Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóság - Fotó: MTI/Ujvári Sándor