Szabad egy kávét? A rosszindulatú vendégek sem veszik el az Ability Café csapatának lelkesedését

2016. november 23. szerda 10:28

Szabad egy kávét? A rosszindulatú vendégek sem veszik el az Ability Café csapatának lelkesedését

2013-ban jött létre a Fogd a Kezem Alapítvány Ability Café nevű kezdeményezése. A csapat fogyatékkal élő emberekből áll, akik időnként különböző kávézókban szolgálják ki a vendégeket Pécsett.

- Közzétettünk a fiatalok között egy felhívást arról, hogy ki szeretne megismerkedni a vendéglátással, illetve miért szeretne erre a képzésre jelentkezni. El kellett mondaniuk, hogy miért pont ők lennének alkalmasak erre a feladatra - mesélte az alapítvány ügyvezetője, Szvacsekné Jahn Gitta.

- A társaság nagyon lelkes volt, a háznak több mint a fele jelentkezett, de végül hatan maradtak. Megfelelő felkészítés után képesek voltak a vendéglátás egyes elemeit megtanulni. Véleményem szerint ennél közvetlenebb és jobb lehetőség a társadalmi érzékenyítésre nincsen, hiszen nagyon gyors és hatékony".

A fiatalok megtanulták a vendéglátás öt elemét, amelyeket lelkesen soroltak a Pécsi Újság.hu munkatársának: vendégek fogadása, a rendelés felvétele, felszolgálás, fizetés és a vendégek távozása; Közben elmeséltek egy-két számukra pozitív emléket is, de volt olyan, akinek rosszabbak is eszébe jutottak. Megkapták már, hogy miért nincsenek normális felszolgálók, de volt olyan is, aki figyelembe sem vette, hogy fel szeretnék venni a rendelést, inkább bementek és az ott dolgozókkal végeztették el a feladatot. Ám a kedvüket nem tudják elvenni a problémázó vendégek, mert a többség pozitívan fogadja őket és egyre több helyen tűnnek fel.

A program egyszerű, önkéntes alapon működik sokak által látogatott kávéházakban.

Elsődleges céljuk a társadalmi szemléletformálás. Felszolgálnak a Nappaliban, a Griff kávézóban és a Szabadkikötőben. Facebook- oldalukon megtalálhatják az érdeklődők az időpontokat is.

Jelenlegi tervük pedig az, hogy jövőre országos programot szeretnének előrukkolni az Ability Café-ból a sikereknek köszönhetően és remélik, hogy minél több ember véleményét meg tudják változtatni a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban.

Pauska Petra – Fotó: Dittrich Éva